Wykonanie
Kakaowy biszkopt z
kawową warstwą
jogurtową delikatną jak chmurka. Nie jest skomplikowany i dość szybko się go robi jak na ciasta, które mają jedną warstwę pieczoną a drugą na zimno. Ciasto nie zachwyciło mnie ale jest dobrym dodatkiem do popołudniowej
kawki. Jeśli zdecydujecie się go upiec nie zapomnijcie o
polewie czekoladowej. Ona uzupełnia całość i przełamuje lekko mdły smak masy jogurtowej. Bez polewy ciasto nie smakuje tak samo. Przepis z bloga Smakołyki Bereniki .

3 łyżki
kawy rozpuszczalnej4 łyżeczki
cukru230 ml gorącej
wodyWszystkie składniki połączyć, wymieszać, odstawić do ostygnięcia.Składniki na
biszkopt : ( skłądniki powinny
mieć temperaturę pokojową )5
jajek5 łyżek
cukru9 łyżek
mąki pszennej1 łyżka
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki ponczu
kawowegoszczypta
soliBiałka odzielamy od
żółtek. W misce ubijamy biała ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy
cukier, jeszcze chwilę miksujemy. Następnie cały czas miksując dodajemy po 1
żółtku.
Mąkę, proszek i
kakao przesiewamy. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej mieszając ją delikatnie ale dokładnie za pomocą łyżki lub szpatułki. Na koniec dodajemy napar z
kawy, mieszamy.Ciasto przelewamy do formy 24x24 cm lub o podobnych wymiarach wyłożone wcześniej papierem do pieczenia.Pieczemy w temp. 180°C przez 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu
biszkopt pozostawiamy w ciepłym uchylonych piekarniku do wystudzenia. Ja przez pomyłkę wyciągnęłam i nic się nie stało.Masa jogurtowa :800 g
jogurtu greckiego4 łyżki
cukru pudru200 g
śmietanki 30 % mocno schłodzonej150 ml ponczu
kawowego3 łyżeczki
żelatyny4 łyżki zimnej
wodyŻelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje podgrzać w kuchence mikrofalowej następnie ostudzić ale ważne aby jej konsystencja była płynna.
Jogurt mieszamy z
cukrem,
żelatyną i naparem
kawowym. Odstawiamy.
Śmietanę ubijamy na sztywno i za pomocą łyżki delikatnie dodajemy do masy jogurtowej mieszając dokładnie.Tak przygotowaną masę wykładamy na
biszkopt.
Polewa czekoladowa : ( polewę zrobiłam według mojego starego przepisu )6 łyzek
masła3 łyżki
cukru4 łyżki
kakao4 łyżki
śmietany 18 %W niewielkim rondelku rozpuszczamy
masło z
cukrem. Kiedy
cukier się rozpuści a całość
zawrzy ściągamy z ognia. Dodajemy
kakao i
śmietanę, mieszamy aż całosć stanie się gładka i jednolita.Ostudzoną polewą polewamy wierzch ciasta.Smacznego :)