Wykonanie
Klasyczna wuzetka na bazie
kakaowego biszkoptu, nasączona
kawą, przełożona
dżemem i
bitą śmietaną z wierzchu wykończona
czekoladową polewą. Jest to ciasto dość czasochłonne ale bardzo proste w wykonaniu. Podane z gorącą
kawą lub
herbatą zachwyci nie jedno podniebienie.

składniki na formę 26 na 23 cm5
jajek1 szklanka
cukru kryształu1,5 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 czubate łyżki
kakaoszklanka
kawy rozpuszczalnej lub parzonej (ostudzonej)150 g
dżemu truskawkowego1 łyżka
żelatyny660 ml
śmietany 30 %3/4 szklanki
cukru pudruprzepis na
polewę czekoladową lub gotowa
polewa czekoladowaprzepisDo miski przekładamy oddzielone od
żółtek białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy
cukier kryształ. Do ubitych
białek dodajemy
żółtka, wsypujemy
mąkę,
proszek do pieczenia oraz
kakao, wszystko bardzo delikatnie mieszamy łyżką.Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto i dokładnie je rozprowadzamy.Ciasto pieczemy około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st C.Po upieczeniu i wystygnięciu
biszkopt przekrawamy na pół i obie części ciasta nasączamy
kawą.W kubeczku
żelatynę rozpuszczamy z niewielką ilością wrzątku, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.W dużej misce ubijamy
śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania wsypujemy
cukier puder, wlewamy rozpuszczoną
żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy.Do formy przekładamy jedną połowę nasączonego
kawą ciasta a wierzch smarujemy
dżemem.Na warstwie
dżemu nakładamy ubitą
śmietanę i dokładnie ją rozprowadzamy (około 60 g
śmietany zostawiamy do ozdobienia wuzetki ) ,wierzch przykrywamy drugą częścią
biszkoptu.Ciasto polewamy dowolną
polewą czekoladową i wstawiamy do lodówki na około 5 godzin.Przed podaniem wuzetkę dekorujemy pozostałą
śmietaną.