Wykonanie
Jak powstało to ciastko? Wersji jest jak zwykle wiele. Jak twierdzą niektórzy, jego nazwa to po prostu skrót WZC ( Wypiek z
czekoladą). Według innej, bardziej romantycznej wersji. Legendarne warszawskie
ciastko zawdzięcza swą nazwę Trasie W-Z ( Wschód – Zachód), największej inwestycji pierwszych lat odbudowy powojennej Warszawy. Trasa powstała w 1949 r., a
ciastko dostało nazwę w roku 1953 r. w jednej z kawiarni przy kinie Muranów. Wg. Bliklego, pasy białej
śmietany na tle ciemnego ciasta mogą symbolizować same pasy ruchu na nowo wybudowanej wówczas trasie.
Ciastko warto przygotować bez względu na to, która z tych wersji jest prawdziwa, ponieważ jest po prostu pyszne. Można je przygotować przekładając
biszkopt warstwami
bitej śmietany ( wersja, którą ja osobiście bardziej lubię) lub klasycznie - z
bitą śmietaną w środku i
polewą czekoladową ( zdjęcie na dole).

5
jajek1 szklanka
mąki pszennej tortowej125 g
cukru3 łyżki ciemnego
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia0,5 l
śmietany tortowej 36%
cukier puderśmietan fix ( środek zapobiegający rozpuszczaniu się ubitej
śmietany)ew.
polewa czekoladowanasączenie:1 szkl.
wody4 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej4 łyżeczki
cukru1 łyżka
rumu lub 3 krople
aromatu rumowegoJajka utrzeć do białości z
cukrem. Dodać
kakao i
mąkę. Dokładnie wymieszać ciasto po czym na końcu dodać
proszek do pieczenia. Wymieszać.Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. ( do tzw. suchego patyczka).
Śmietanę ( schłodzoną wcześniej dobrze w lodówce) ubić na sztywno, w połowie ubijania dodając do smaku
cukier puder oraz
śmietan fix.Gotowe ostudzone ciasto przekroić na pół, usuwając papier. Spód ciasta ponownie włożyć do formy, lekko nasączyć po czym wyłożyć połowę
bitej śmietany. Podobnie postąpić z druga połową ciasta. Górna warstwę
śmietany można posypać
kakao. Odstawić ciasto do lodówki do stężenia.Można oczywiście użyć
polewy czekoladowej, i udekorować wierzch ciasta
bitą śmietaną.