ßßß Cookit - przepis na Tort Tiramisu

Tort Tiramisu

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mijają dwa lata odkąd założyłam bloga :-) Z tej okazji postanowiłam zamieścić przepis na tort :-) To już dwa lata... ale zleciało...
Przepis jest bardzo prosty, więc nikt nie powinien mieć problemu z jego przygotowaniem, a w smaku .... "niebo w gębie " :-)
Składniki: na biszkopt:
4 jajka
1 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
szczypta soli na masę:
750 g serka mascarpone
200 ml śmietany kremowej (30 lub 36%)
100 g cukru pudru
1 op. śmietan fix
kakao lub starta gorzka czekolada do posypania
nasączenie:
1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
3/4 szkl. gorącej wody
2 kieliszki rumu lub innego alkoholu
Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec dodać cukier i dalej miksując, dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać obie mąki i delikatnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Formę do tortu wysmarować tłuszczem i wlać masę, wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 160 st.C na ok. 30 minut. Piec do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu biszkopt wyjąc z pieca, upuścić na blat i zostawić do wystygnięcia.
Śmietanę ubić mikserem na sztywno ze śmietan fixem i cukrem, zmniejszyć obroty miksera i dodać serek mascarpone.
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie. Wystudzić i dodać alkohol.
Wystudzony biszkopt przekroić na trzy części (blaty). Każdy blat nasączyć i przełożyć kremem i posypać kakao. Zostawić też część kremu do rozsmarowania na wierzchu i na bokach tortu.
Tort posypać startą czekoladą lub kakao i wstawić do lodówki, żeby krem dobrze stężał. Można go również udekorować wg własnego pomysłu :-)
Smacznego :-)
Źródło:http://agattek.blox.pl/2013/11/Tort-Tiramisu.html