Wykonanie
Dzisiaj mijają dwa lata odkąd założyłam bloga :-) Z tej okazji postanowiłam zamieścić przepis na tort :-) To już dwa lata... ale zleciało...Przepis jest bardzo prosty, więc nikt nie powinien
mieć problemu z jego przygotowaniem, a w smaku .... "niebo w gębie " :-)Składniki: na
biszkopt:4
jajka1 szkl.
cukru3/4 szkl.
mąki pszennej1/4 szkl.
mąki ziemniaczanejszczypta
soli na masę:750 g
serka mascarpone200 ml
śmietany kremowej (30 lub 36%)100 g
cukru pudru1 op.
śmietan fixkakao lub starta
gorzka czekolada do posypanianasączenie:1 czubata łyżka
kawy rozpuszczalnej3/4 szkl. gorącej
wody2 kieliszki
rumu lub innego
alkoholuWykonanie:
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywno. Pod koniec dodać
cukier i dalej miksując, dodawać po jednym
żółtku. Następnie dodać obie
mąki i delikatnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Formę do
tortu wysmarować tłuszczem i wlać masę, wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 160 st.C na ok. 30 minut. Piec do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu
biszkopt wyjąc z pieca, upuścić na blat i zostawić do wystygnięcia.
Śmietanę ubić mikserem na sztywno ze
śmietan fixem i
cukrem, zmniejszyć obroty miksera i dodać
serek mascarpone.
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie. Wystudzić i dodać
alkohol.Wystudzony
biszkopt przekroić na trzy części (blaty). Każdy blat nasączyć i przełożyć kremem i posypać
kakao. Zostawić też część kremu do rozsmarowania na wierzchu i na bokach
tortu.Tort posypać startą
czekoladą lub
kakao i wstawić do lodówki, żeby krem dobrze stężał. Można go również udekorować wg własnego pomysłu :-)Smacznego :-)