Wykonanie
Lubicie świat loterii liczbowych i wielkich wygranych? Ja bardzo! Zwłaszcza to drugie. Lubię też brać udział w różnych konkursach, szczególnie tych, w których trzeba wykazać się jakimiś umiejętnościami i kreatywnością. Dziś efekt jednego z takich wyzwań, czyli tort, do którego stworzenia zainspirowała mnie słynna gra liczbowa. Zastanawiałem się jaki smak powinien
mieć tort związany z tym tematem i postawiłem na
czekoladę, którą lubi wiele osób i kojarzy się z samą przyjemnością. A żeby nie było zbyt nudno, dodałem słony kajmak, którego użyłem ostatnio do mojej czekoladowej tarty z
malinami . Całość zwieńczyły złociste piłeczki liczbowe. A skoro już
mowa o tortach polecam Wam artykuł, w którym znajdziecie ranking top 5 najdroższych
tortów na świecie . Co prawda mój nie jest aż tak wspaniały, tak wysoki, tak pięknie udekorowany i przede wszystkim nie jest jednym z najdroższych
tortów świata. Jak widać od strony wizualnej, wyróżnione wypieki robią wrażenie, ale poza wyglądem ciekawi mnie ich smak. Mój z pewnością nie dorównuje im nawet w najmniejszym stopniu, ale chciałbym spróbować chociaż kawałeczka jednego z najdroższych ciast świata. Niestety
mogę sobie tylko pomarzyć i próbować wyobrazić te bogate kompozycje smakowe, idealne zrównoważenie
słodyczy, delikatność wilgotnego
biszkoptu i delikatny krem. Hmm, aż się rozmarzyłem. A może za ładnych parę lat w rankingu pięciu najdroższych, albo chociaż najsmaczniejszych,
tortów znajdzie się mój? Kto wie, byłoby cudownie. A jaki Wy smak wyobrażacie sobie myśląc o takich
drogich wypiekach? :DPs.: a w mej głowie zaczynają grać nuty Abby - The Winner Takes It All <3poncz:50 g
cukru400 ml wrzątku4 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej100 ml
rumuCztery łyżeczki
kawy zalać wrzątkiem, dodać
cukier, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Dodać
rum i połączyć.masa kajmakowa:250 g masy kajmakowej
sólKajmak przełożyć do rondla i podgrzewać na średnim ogniu do uzyskania luźnej konsystencji, cały czas mieszając aby się nie przypalił. Kiedy masa będzie bardzo ciepła, dodawać po 1 szczypcie
soli dokładnie mieszając i sprawdzając smak (ja dodałem ok. 8 szczypt lub więcej). Odpowiednio słoną masę odstawić (lub schłodzić przez 10 minut w zamrażarce), aby lekko stężała.ganache:150 g
gorzkiej czekolady200 ml kremówki 36%3-4 łyżki
koniaku1 łyżka
masłaKremówkę umieścić w rondlu i, mieszając, podgrzewać do uzyskania wysokiej temperatury (nie zagotować). Gorącą
śmietankę zdjąć z palnika, dodać połamaną na cząstki
czekoladę oraz
masło i odstawić na kilka minut. Całość wymieszać łyżką do połączenia składników. Na koniec dodać
koniak. Gotowy krem odstawić na ok. 10 minut do zamrażarki, aby lekko stężał. Następnie wyłożyć na drugi blat dużego
biszkoptu.krem do dekoracji:400 ml kremówki 36%300
mascarpone3-4 łyżki
cukru pudruKremówkę ubić na sztywno, odstawić.
Mascarpone utrzeć z
cukrem pudrem na gładką masę. Na koniec dodawać stopniowo ubitą kremówkę i mieszać łyżką. Otrzymanym kremem pokryć boki oraz wierzch całego
tortu.glazura czekoladowa:3 łyżki zimnej
wody75 g
cukru pudru1 łyżka
żelatyny140 g
masła3 łyżki
kakaoŻelatynę zalać zimną
wodą i odstawić do napęcznienia.
Cukier puder i
kakao przesiać do rondelka. Dodać
masło oraz napęczniałą
żelatynę. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników cały czas mieszając (nie gotować!). Otrzymaną glazurą polać ciasto.
biszkopt:7
jajek125 g
cukru250 g
mąki pszennej80 g
mąki ziemniaczanejDo przygotowania
biszkoptu potrzebne będą trzy okrągłe foremki: 16 cm (tortownica), 10 cm (mniejsza tortownica), 7 cm (ceramiczna kokilka). Dno dużej i małej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować
masłem. Wnętrze kokilki w całości posmarować
masłem.
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier. Kiedy masa będzie gładka, sztywna i lśniąca, dodawać po jednym
żółtku, po każdym dokładnie miksując. Do masy przesiewać partiami obie
mąki oraz
kakao, mieszając delikatnie rózgą. Gotową masę przelać do foremek i piec w 180 ° C przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Duży
biszkopt podzielić na 3 równe blaty, drugi
biszkopt (10 cm) na dwa, a z trzeciego wyciąć okrąg o średnicy ok. 5 cm i podzielić na dwa placki. Przygotowanym ponczem dobrze nasączyć dolny blat dużego
biszkoptu (16 cm), następnie wyłożyć na niego słony kajmak i przykryć drugim piętrem (również nasączyć). Posmarować lekko stężałym ganachem i przykryć ostatnią warstwą ciasta (nasączyć). Dolny blat średniego
biszkoptu (10 cm) posmarować od
spodu cienką warstwą kremu do dekoracji i ułożyć pośrodku wierzchniego blatu dużego
biszkoptu (16 cm). Nasączyć i posmarować kremem. Przykryć drugim blatem (10 cm), nasączyć. Boki oraz wierzch
tortu pokryć kremem do dekoracji. Całość wstawić do lodówki na min. 3 godziny. Po tym czasie przygotować glazurę
czekoladową i polać nią wierzch każdego piętra. Całość udekorować piłeczkami przygotowanymi z masy marcepanowej. Piłeczki ozdobić numerkami przy pomocy pisaka spożywczego.Smacznego! :)