ßßß
Kostka kawowaSkładniki:BISZKOPT5 jajek5 łyżek cukru9 łyżek mąki pszennej1 łyżka kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki ponczu kawowegoszczypta soliPONCZ KAWOWY3 łyżki kawy rozpuszczalnej4 łyżeczki cukru230ml gorącej wodyMASA JOGURTOWA800g jogurtu greckiego4 łyżki cukru pudru200g śmietanki 30%150ml ponczu kawowego3 łyżeczki żelatyny4 łyżki zimnej wodyPOLEWA CZEKOLADOWA100g czekolady mlecznej50g czekolady deserowej100g śmietanki 30%opcjonalnie 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości gorącej wody
Wykonanie:PONCZ (NAPAR KAWOWY)- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej i 4 łyżeczki cukru zalać niepełną szklanką (około 230ml) gorącej przegotowanej wody- napar pozostawić do wystygnięciaBISZKOPT- piekarnik ustawić na temperaturę 180 stopni- formę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki pozostawić bez niczego (nie smarować tłuszczem)- składniki powinny mieć temperaturę pokojową- białka oddzielić od żółtek, ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę- do piany dodać cukier, ponownie ubić, następnie dodawać po 1 żółtku, za każdym razem chwilę ubijając do połączenia się piany z żółtkiem- mąkę zmieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, stopniowo przesiewać ją do masy jajecznej, cały czas delikatnie mieszając łyżką, aż składniki się połączą- na koniec wlać 2 łyżki zimnego naparu kawowego, wymieszać i przełożyć do formy, wyrównać- wstawić do piekarnika i piec około 35 minut do tzw. suchego patyczka- po upieczeniu biszkopt pozostawić w ciepłym uchylonym piekarniku- boki wystudzonego biszkoptu odkroić nożem od formy, delikatnie wyjąć go, zdjąć papier ze spodu
MASA JOGURTOWA- śmietankę mocno schłodzić- żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej, po wyjęciu dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia- jogurty przełożyć do miski, pozostawiając trochę w kubku (2 łyżki), dodać cukier puder i wymieszać- ostudzoną żelatynę połączyć z pozostawionym jogurtem, wlać 150ml zimnego naparu kawowego, dokładnie wymieszać- tak powstałą mieszankę wlać do masy jogurtowej, wymieszać- zimną śmietankę ubić na sztywno, połączyć z kawową masą jogurtowąPRZEŁOŻENIE BISZKOPTU- formę, w której piekł się biszkopt, wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą- na spód włożyć biszkopt, nasączyć go około 50ml (tyle, ile zostanie z całego naparu) ponczu- na biszkopt wylać masę kawową, wyrównać i włożyć na kilka godzin do lodówkiPOLEWA CZEKOLADOWA- śmietankę podgrzać w rondelku, wrzucić do niej kawałki czekolady, po chwili dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia się czekolady ze śmietanką, pozostawić do ostygnięcia- ostudzoną, ale wciąż płynną polewę wylać na wierzch ciasta, delikatnie rozprowadzając łyżką po całej powierzchni- polewa będzie lekko ciągnąca, jeśli chcemy bardziej zwartą polewę, należy dodać do roztopionej czekolady żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie- ciasto schłodzić ponownie w lodówce, najlepiej przez całą noc
Ciasto kawowe nie należy do ciast słodkich, gdyż niewielka ilość cukru w masie i biszkopcie gubi się w mocnym smaku kawy, do najsłodszych elementów ciasta należy polewa. Jeśli nie przepadamy za lekko gorzkimi ciastami, proponuję dodać więcej cukru do masy, a także wykonać nieco słabszy napar kawowy (z 1-2 łyżek kawy a nie z 3).Dla mnie ciasto smakuje wybornie, gdyż jak jego nazwa wskazuje, jest mocno kawowe, biszkopt jest wilgotny dzięki nasączeniu ponczem, a polewa czekoladowa uzupełnia całość podnosząc walory smakowe.Ciasto proponuję kroić i podawać mocno schłodzone, gdyż pod wpływem ciepła polewa może zacząć się lekko rozpływać (chyba że dodamy żelatynę). Nóż przed krojeniem każdego kawałka należy zanurzyć w gorącej wodzie i wytrzeć, wtedy polewa ładnie się porcjuje.Masa kawowa jest delikatna dzięki zawartości jogurtu greckiego, na pewno różni się w konsystencji od mas serników na zimno. Nie radzę też dodawać większej ilości żelatyny do masy, gdyż zmniejszy to znacznie jej kremową konsystencję.