Wykonanie
Kostka kawowa to po przepisie na ciasto
kawowe z polewą
śmietanową kolejna propozycja dla wielbicieli
kawowych smakołyków. Składają się na nią
kakaowy biszkopt, kawowa warstwa powstała na bazie
jogurtu oraz polewa z
czekolady. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, jednak - jak większość ciast na zimno - dość czasochłonne, gdyż po włożeniu gotowego ciasta do lodówki musimy odczekać kilka godzin na stężenie masy i polewy. Efekt jest natomiast na tyle satysfakcjonujący, że warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie i pamiętać o wykonaniu ciasta najlepiej dzień wcześniej, jeśli robimy je na specjalną okazję czy wizytę gości.Moje ciasto
kawowe zostało wykonane w formie o wymiarach 24x24cm .

Kostka kawowaSkładniki:
BISZKOPT5
jajek5 łyżek
cukru9 łyżek
mąki pszennej1 łyżka
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki ponczu
kawowegoszczypta
soliPONCZ
KAWOWY3 łyżki
kawy rozpuszczalnej4 łyżeczki
cukru230ml gorącej
wodyMASA JOGURTOWA800g
jogurtu greckiego4 łyżki
cukru pudru200g
śmietanki 30%150ml ponczu
kawowego3 łyżeczki
żelatyny4 łyżki zimnej
wodyPOLEWA CZEKOLADOWA100g
czekolady mlecznej50g
czekolady deserowej100g
śmietanki 30%opcjonalnie 1 łyżeczka
żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości gorącej
wody
Wykonanie:PONCZ (NAPAR
KAWOWY)- 3 łyżki
kawy rozpuszczalnej i 4 łyżeczki
cukru zalać niepełną szklanką (około 230ml) gorącej przegotowanej
wody- napar pozostawić do wystygnięcia
BISZKOPT- piekarnik ustawić na temperaturę 180 stopni- formę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki pozostawić bez niczego (nie smarować tłuszczem)- składniki powinny
mieć temperaturę pokojową-
białka oddzielić od
żółtek, ubić je ze szczyptą
soli na sztywną pianę- do piany dodać
cukier, ponownie ubić, następnie dodawać po 1
żółtku, za każdym razem chwilę ubijając do połączenia się piany z
żółtkiem-
mąkę zmieszać z
kakao i
proszkiem do pieczenia, stopniowo przesiewać ją do masy jajecznej, cały czas delikatnie mieszając łyżką, aż składniki się połączą- na koniec wlać 2 łyżki zimnego naparu
kawowego, wymieszać i przełożyć do formy, wyrównać- wstawić do piekarnika i piec około 35 minut do tzw. suchego patyczka- po upieczeniu
biszkopt pozostawić w ciepłym uchylonym piekarniku- boki wystudzonego
biszkoptu odkroić nożem od formy, delikatnie wyjąć go, zdjąć papier ze
spodu
MASA JOGURTOWA-
śmietankę mocno schłodzić-
żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej, po wyjęciu dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia-
jogurty przełożyć do miski, pozostawiając trochę w kubku (2 łyżki), dodać
cukier puder i wymieszać- ostudzoną
żelatynę połączyć z pozostawionym
jogurtem, wlać 150ml zimnego naparu
kawowego, dokładnie wymieszać- tak powstałą mieszankę wlać do masy jogurtowej, wymieszać- zimną
śmietankę ubić na sztywno, połączyć z
kawową masą
jogurtowąPRZEŁOŻENIE
BISZKOPTU- formę, w której piekł się
biszkopt, wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą- na spód włożyć
biszkopt, nasączyć go około 50ml (tyle, ile zostanie z całego naparu) ponczu- na
biszkopt wylać masę
kawową, wyrównać i włożyć na kilka godzin do lodówki
POLEWA CZEKOLADOWA-
śmietankę podgrzać w rondelku, wrzucić do niej kawałki
czekolady, po chwili dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia się
czekolady ze
śmietanką, pozostawić do ostygnięcia- ostudzoną, ale wciąż płynną polewę wylać na wierzch ciasta, delikatnie rozprowadzając łyżką po całej powierzchni- polewa będzie lekko ciągnąca, jeśli chcemy bardziej zwartą polewę, należy dodać do roztopionej
czekolady żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie- ciasto schłodzić ponownie w lodówce, najlepiej przez całą noc

Ciasto
kawowe nie należy do ciast słodkich, gdyż niewielka ilość
cukru w
masie i
biszkopcie gubi się w mocnym smaku
kawy, do najsłodszych elementów ciasta należy polewa. Jeśli nie przepadamy za lekko gorzkimi ciastami, proponuję dodać więcej
cukru do masy, a także wykonać nieco słabszy napar
kawowy (z 1-2 łyżek
kawy a nie z 3).Dla mnie ciasto smakuje wybornie, gdyż jak jego nazwa wskazuje, jest mocno
kawowe,
biszkopt jest wilgotny dzięki nasączeniu ponczem, a
polewa czekoladowa uzupełnia całość podnosząc walory smakowe.Ciasto proponuję kroić i podawać mocno schłodzone, gdyż pod wpływem ciepła polewa może zacząć się lekko rozpływać (chyba że dodamy
żelatynę). Nóż przed krojeniem każdego kawałka należy zanurzyć w gorącej wodzie i wytrzeć, wtedy polewa ładnie się porcjuje.Masa kawowa jest delikatna dzięki zawartości
jogurtu greckiego, na pewno różni się w konsystencji od mas serników na zimno. Nie radzę też dodawać większej ilości
żelatyny do masy, gdyż zmniejszy to znacznie jej kremową konsystencję.