ßßß Cookit - przepis na Złoty kurczak po chińsku

Złoty kurczak po chińsku

nazwa

Wykonanie

Aromatyczne ale zarazem bardzo delikatne w smaku kawałki kurczaka. Wystarczy dzień wcześniej zamarynować a potem tylko usmażyć. Idealne na obiad, do sałatek, jako przekąska. Przepis z książki " 1000 klasycznych potraw - Kuchnia chińska " pod red. Wendy Hobson
Składniki :
4 piersi z kurczaka
2 łyżki miodu
2 łyżki octu winnego
2 łyżki ketchupu
2 łyżki sosu sojowego
szczypta soli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka przyprawy "5 smaków"
3 łyżki mąki
2 jaja
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
100 g bułki tartej
olej do smażenia
W misce mieszamy miód, ocet, ketchup, sos sojowy, sól, posiekany lub przecieśnięty przez praskę czosnek i przyprawę "5 smaków". Do marynaty wkładamy mięso, mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie kurczaka wyciągamy z marynaty, kroimy w paski grubośi placa. Posypujemy mięso mąką.
Jaja ubijamy z imbirem i skórką z cytryny a następnie maczamy w nim kurczaka i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju ( najlepiej w woku ) na złoty kolor ze wszystkich stron.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/02/Zloty-kurczak-po-chinsku.html