Aromatyczne ale zarazem bardzo delikatne w smaku kawałki kurczaka. Wystarczy dzień wcześniej zamarynować a potem tylko usmażyć. Idealne na obiad, do sałatek, jako przekąska. Przepis z książki " 1000 klasycznych potraw - Kuchnia chińska " pod red. Wendy HobsonSkładniki :4 piersi z kurczaka2 łyżki miodu2 łyżki octu winnego2 łyżki ketchupu2 łyżki sosu sojowegoszczypta soli2 ząbki czosnku1 łyżeczka przyprawy "5 smaków"3 łyżki mąki2 jaja1 łyżeczka startego świeżego imbiru1 łyżeczka startej skórki cytrynowej100 g bułki tartejolej do smażeniaW misce mieszamy miód, ocet, ketchup, sos sojowy, sól, posiekany lub przecieśnięty przez praskę czosnek i przyprawę "5 smaków". Do marynaty wkładamy mięso, mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 12 godzin.Po tym czasie kurczaka wyciągamy z marynaty, kroimy w paski grubośi placa. Posypujemy mięsomąką.Jaja ubijamy z imbirem i skórką z cytryny a następnie maczamy w nim kurczaka i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju ( najlepiej w woku ) na złoty kolor ze wszystkich stron.Smacznego :)