ßßß Cookit - przepis na Prowansalska zupa pomidorowa z duszoną cebulą

Prowansalska zupa pomidorowa z duszoną cebulą

nazwa

Wykonanie

Połączenie zupy pomidorowej z zupą cebulową. Gęsta, syta, rozgrzewająca, inna od zwykłej pomidorowej, smaczna. Przepis z dwutygodnika " Tina "
Składniki :
4-5 średnich pomidorów
4 średnie cebule
3 ząbki czosnku
3 płaskie łyżki masła
2 płaskie łyżki mąki
2 łyżki octu winnego
3 szklanki bulionu wołowego ( u mnie warzywny )
1 szklanka białego wytrawnego wina ( zapomniałam dodać :) )
ulubione pieczywo
ser żółty starty
oliwa
sól, pieprz
suszony tymianek,szałwia ( użyłam tylko tymianku )
Cebulę siekamy w piórka. Pomidory obieramy ze skórki, miksujemy miąższ. 2 ząbki czosnku drobno siekamy.
W rondlu roztapiamy masło. Wrzucamy cebulę i podsmażamy na niewielkim ogniu aż stanie się szklista ale nie przypalona. Następnie dodajemy posiekany czosnek, tymianek oraz szałwię. Całość opruszamy mąką i chwilę zasmażamy. Dolewamy ocet, dusimy pod przykryciem 2-3 minuty. Wlewamy bulion, wino i zmiksowane pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, gotujemy 30 minut.
Chleb pocięty na kromki rumienimy w piekarniku w 200°C Następnie pocieramy przeciętym na pół ząbkiem czosnku i skrapiamy oliwą, nakładamy ser i zapiekamy do rozpuszczenia sera. Ja swoje tosty robilam na patelnii.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/02/Prowansalska-zupa-pomidorowa-z-duszona-cebula.html