Wykonanie
Połączenie zupy pomidorowej z zupą
cebulową. Gęsta, syta, rozgrzewająca, inna od zwykłej pomidorowej, smaczna. Przepis z dwutygodnika "
Tina "

Składniki :4-5 średnich
pomidorów4 średnie
cebule3 ząbki
czosnku3 płaskie łyżki
masła2 płaskie łyżki
mąki2 łyżki
octu winnego3 szklanki
bulionu wołowego ( u mnie warzywny )1 szklanka białego
wytrawnego wina ( zapomniałam dodać :) )ulubione
pieczywoser żółty starty
oliwasól,
pieprzsuszony
tymianek,
szałwia ( użyłam tylko
tymianku )
Cebulę siekamy w piórka.
Pomidory obieramy ze skórki, miksujemy miąższ. 2 ząbki
czosnku drobno siekamy.W rondlu roztapiamy
masło. Wrzucamy
cebulę i podsmażamy na niewielkim ogniu aż stanie się szklista ale nie przypalona. Następnie dodajemy posiekany
czosnek,
tymianek oraz
szałwię. Całość opruszamy
mąką i chwilę zasmażamy. Dolewamy
ocet, dusimy pod przykryciem 2-3 minuty. Wlewamy
bulion,
wino i zmiksowane
pomidory. Doprawiamy
solą,
pieprzem, gotujemy 30 minut.
Chleb pocięty na kromki rumienimy w piekarniku w 200°C Następnie pocieramy przeciętym na pół ząbkiem
czosnku i skrapiamy
oliwą, nakładamy
ser i zapiekamy do rozpuszczenia
sera. Ja swoje tosty robilam na patelnii.Smacznego :)