ßßß Cookit - przepis na A la strogonow

A la strogonow

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczne danie obiadowe. Syte, rozgrzewajace. Idealne do każdego rodzaju dodatków jak ziemniaki, ryż czy kasze. Przepis z bloga Kuchnia pokoleń.pl
Składniki :
500 g chudej wołowiny
200 g pieczarek
1 duża cebula
olej do smażenia
2 łyżki mąki
5 ogórków konserwowych ( użyłam pikantnych )
2 łyżki kaparów ze słoika
3/4 szklanki wody ( u mnie zdecydowanie więcej )
150 g śmietany lub jogurtu greckiego
sól, pieprz
natka pietruszki ( pominełam )
Mięso kroimy na niewielkie kawałki. Cebulę siekamy w drobną kostkę a pieczarki w dość grube talarki. Na patelnii rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wkładamy wołowinę obsmażamy 5 minut. Dodajemy cebulę i pieczarki. Smażymy do momentu aż cebula zmięknie.
Ogórki siekamy w niewielką kostkę, kapary przepłukać wodą. Odstawiamy.
Kiedy cebula zmięknie całość obsypujemy mąka, mieszamy, podlewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Śmietane należy zahartować i wlać do garnka, zamieszać. Zestawiamy z ognia dodajemy, kapary, ogórki i część natki, pieprzymy,solimy. Całosć przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i dusimy 1 godzinę lub do momentu aż mięso będzie miękkie ale po takim czasie powinno być dobre. Moje rozpływało sie w ustach.
Jeśli potrawa będzie za gęsta, będzie miała mało sosu to wcześniej ( po przełozeniu do naczynia żaroodpornego ) można dolać więcej wody.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/01/A-la-strogonow.html