Wykonanie
Bardzo smaczne danie obiadowe. Syte, rozgrzewajace. Idealne do każdego rodzaju dodatków jak
ziemniaki,
ryż czy
kasze. Przepis z bloga Kuchnia pokoleń.pl

Składniki :500 g chudej
wołowiny200 g
pieczarek1 duża
cebulaolej do smażenia2 łyżki
mąki5
ogórków konserwowych ( użyłam pikantnych )2 łyżki
kaparów ze słoika3/4 szklanki
wody ( u mnie zdecydowanie więcej )150 g
śmietany lub
jogurtu greckiegosól,
pieprznatka pietruszki ( pominełam )
Mięso kroimy na niewielkie kawałki.
Cebulę siekamy w drobną kostkę a
pieczarki w dość grube talarki. Na patelnii rozgrzewamy niewielką ilość
oleju. Wkładamy
wołowinę obsmażamy 5 minut. Dodajemy
cebulę i
pieczarki. Smażymy do momentu aż
cebula zmięknie.
Ogórki siekamy w niewielką kostkę,
kapary przepłukać
wodą. Odstawiamy.Kiedy
cebula zmięknie całość obsypujemy
mąka, mieszamy, podlewamy
wodą i doprowadzamy do wrzenia.
Śmietane należy zahartować i wlać do garnka, zamieszać. Zestawiamy z ognia dodajemy,
kapary,
ogórki i część
natki,
pieprzymy,solimy. Całosć przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i dusimy 1 godzinę lub do momentu aż
mięso będzie miękkie ale po takim czasie powinno być dobre. Moje rozpływało sie w ustach.Jeśli potrawa będzie za gęsta, będzie miała mało sosu to wcześniej ( po przełozeniu do naczynia żaroodpornego ) można dolać więcej
wody.Smacznego :)