ßßß Cookit - przepis na SOS PIECZARKOWY

SOS PIECZARKOWY

nazwa

Wykonanie

Sos pieczarkowy to pyszny dodatek do mięs,makaronów i nie tylko.Aby uzyskać jasny kolor sosu robię go z młodych,jasnych pieczarek z dodatkiem śmietany ale można również dodać odrobinę soku z cytryny,pieczarki wtedy nie ściemnieją.
Sos pieczarkowy jest bardzo szybki w wykonaniu i bardzo smaczny.
SKŁADNIKI :
30 dkg pieczarek
1 mała cebula
2 szklanki wody
1 kostka rosołowa
odrobina soli i pieprzu
1 liść laurowy
olej do podpieczenia cebuli
1-2 łyżki mąki
3-4 łyżki śmietany 18 %
natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE :
Pieczarki płuczemy w wodzie,kroimy w plasterki.Cebulę obieramy,drobno kroimy,następnie podpiekamy ją w garnku na odrobinie oleju.Dokładamy do cebuli pieczarki,liść laurowy,kostkę rosołową i lekko solimy.Jeszcze chwilkę pieczemy,cały czas mieszając.Wlewamy 1 i 1/2 szklanki wody,dusimy około 15 minut.Pozostałą wodę mieszamy z śmietaną i mąką,tak aby nie było grudek.Wlewamy do sosu energicznie mieszając.Zagotowujemy,doprawiamy pieprzem,wsypujemy pokrojoną drobno natkę pietruszki,mieszamy i gotowe.
Sos podajemy do mięs,makaronów i placków.Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/07/sos-pieczarkowy.html