Wykonanie
Sos pieczarkowy to pyszny dodatek do
mięs,
makaronów i nie tylko.Aby uzyskać jasny kolor sosu robię go z
młodych,jasnych
pieczarek z dodatkiem
śmietany ale można również dodać odrobinę
soku z cytryny,
pieczarki wtedy nie ściemnieją.
Sos pieczarkowy jest bardzo szybki w wykonaniu i bardzo smaczny.

SKŁADNIKI :30 dkg
pieczarek1 mała
cebula2 szklanki
wody1
kostka rosołowaodrobina
soli i
pieprzu1
liść laurowyolej do podpieczenia
cebuli1-2 łyżki
mąki3-4 łyżki
śmietany 18 %
natka pietruszkiPRZYGOTOWANIE :
Pieczarki płuczemy w wodzie,kroimy w plasterki.
Cebulę obieramy,drobno kroimy,następnie podpiekamy ją w garnku na odrobinie
oleju.Dokładamy do
cebuli pieczarki,
liść laurowy,
kostkę rosołową i lekko solimy.Jeszcze chwilkę pieczemy,cały czas mieszając.Wlewamy 1 i 1/2 szklanki
wody,dusimy około 15 minut.Pozostałą
wodę mieszamy z
śmietaną i
mąką,tak aby nie było grudek.Wlewamy do sosu energicznie mieszając.Zagotowujemy,doprawiamy
pieprzem,wsypujemy pokrojoną drobno
natkę pietruszki,mieszamy i gotowe.Sos podajemy do
mięs,
makaronów i placków.Smacznego.
