Wykonanie
Pyszne leśne
grzybki a w dodatku w sosie
śmietanowym,to marzenie wielu smakoszy
grzybów.Opieńki nie wymagają dużej obróbki więc sos przygotowuje się bardzo szybko.Podane z
ziemniakami smakuję rewelacyjnie.Polecam.

SKŁADNIKI :30 dkg opieniek1
cebula obrana i pokrojona na kostkę1
kostka rosołowawoda do sosu około 1 litr
sól,
pieprz2-3 łyżki gęstej
śmietany 12 %odrobina
olejunatka pietruszki2 łyżki
maki rozrobione w 1/2 szklanki
wodyPRZYGOTOWANIE :Opieńki myjemy pod bieżącą
wodą, gotujemy w wodzie z
solą około 15 minut, odcedzamy.W garnku podpiekamy na
oleju cebule, dodajemy podgotowane
grzyby,
kostkę rosołową,zalewamy
wodą i gotujemy około 15 minut.Sos doprawiamy
przyprawami do smaku.
Mąkę rozrabiamy z
wodą, zagęszczamy sos (jak będzie zbyt rzadki dodajemy jeszcze
mąki) mieszamy i zagotowujemy. Na koniec dodajemy
śmietanę i
natkę pietruszki, zakręcamy gaz, sosu już nie gotujemy aby
śmietana nam się nie zważyła, dokładnie mieszamy i gotowe.Podajemy z
ziemniakami,
makaronem lub tylko
pieczywem. Sos z opieniek jest wyjątkowo dobry.
