ßßß Cookit - przepis na Sos koperkowy z korniszonem

Sos koperkowy z korniszonem

nazwa

Wykonanie

Do klopsów z tuńczyka możemy użyć sosu z ogórkiem konserwowym. Ma lekko kwaśny smak i idealnie nadaje się do naszych klopsików.
Składniki:
3 łyżki posiekanego świeżego koperku
2 łyżki śmietany
2 ogórki konserwowe
1/2 łyżki mąki
1 mała cebula
1 klops rybny
olej
Przyprawy:
sól, pieprz
Wykonanie:
Na oleju na którym smażyliśmy klopsy rybne zeszklić drobno posiekaną cebulę. Jednego wcześniej usmażonego klopsa pognieść widelcem i dodać do lekko przesmażonej cebuli. Wymieszać. Ogórki konserwowe pokroić w drobna kosteczkę i połączyć z pozostałymi składnikami. Dodać śmietanę. Mąką wymieszać z niewielką ilością wody i wlać do powstałego sosu.Doprowadzić do wrzenia. Chwilę pogotować i odstawić z ognia. Posypać posiekanym koperkiem. Dosmaczyć solą, pieprzem.
Uwaga!
Sos można dokwasić wodą z ogórków konserwowych.
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/sos-koperkowy-z-korniszonem