Wykonanie
Biszkopt z warstwą słodkiego
rabarbaru na to duuuużo kruszonki z
migdałami. Przecież takie ciacho nie może nie smakować. Kiedy się piekło tak pachniało w całym domu.....trzeba było silnej woli żeby nie zjeść wyjętego prosto z piekarnika :) Przepis Rachel Allen z książki " Entertainig at
home".

Składniki na nadzienie :400 g
rabarbaru pociętego w 2-3 cm kawałki100 g
cukru demerara lub innego brązowego light ( u mnie jasny muscovado )1/2 łyżeczki mielonego
imbiru2 łyżki
wodyWszystkie składniki mieszamy w rondelku. Stawiamy na mały ogień na 3-4 minuty. Tak aby
rabarbar zmiękł ale się nie rozgotował. Zestawiamy do ostygnięcia. Ja umieściłam na sitku, żeby nadmiar
soków odciekł.Składniki na kruszonkę :100 g
mąki pszennej1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia75 g zimnego
masła pokrojonego na małe kawałki75 g
brązowego cukru light ( u mnie ponownie jasny muscovado )25 g
płatków midałowychMąkę, proszek,
cukier mieszamy. Dodajemy zimne
masło, rozcieramy w dłoniach aż wszystkie składniki się połączą a konsystencją będą przypominały grubo mieloną
bułkę tartą. Na koniec dodajemy
płatki migdałowe, mieszamy łyżką. Odstawiamy do lodówki.Składniki na
biszkopt :100 g miękkiego
masła100 g
cukru2
jaja1/2 łyżeczki mielonego
imbiru2 łyżki
mleka175 g
maki pszennej ( użyłam tortowej )szczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMąkę, proszek,
sól i
imbir przesiewamy. W misce ucieramy
masło aż będzie miękkie i roztarte. Dodajemy
cukier i dalej ucieramy aż
zrobi się jasne i puszyste. Dodajemy po jednym
jajku cały czas miksując ( mi tutaj niechcący wpadły 2
jaja na raz, masa wyglądała jakby się zważyła ale ciasto wyszło idealnie ). Następnie dodajemy
mleko i na końcu
mąkę. Ja
mąkę wmieszałam za pomocą
łopatki, mikser poszedł w odstawkę.Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Równamy wierzch. Na cieście delikatnie za pomocą łyżki układamy wcześniej przygotowany, ostudzony
rabarbar. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180°C przez 45-50 minut do tzw. suchego patyczka.Smacznego :)