ßßß Cookit - przepis na Pudding z rabarbarem

Pudding z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Najsmaczniejszy pudding z rabarbarem, jaki jedliśmy. Rabarbar pieczony pod kołderką z delikatnego ciasta. Podany ciepły, z kulką sorbetu malinowego. Coś niesamowitego! Proste składniki, szybkość wykonania, a smak jak nie z tego świata :-). Kocham to, wypróbujcie jeszcze w sezonie na rabarabar!
Składniki:
600 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki
1/3 szklanki jasnego brązowego cukru
2 łyżki wody
175 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g cukru
100 g masła
2 duże jajka
100 ml mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.
Przygotować formę o wymiarach 17 x 28 cm. Na spód wyłożyć rabarbar, oprószyć brązowym cukrem i wodą.
W misie miksera umieścić masło z cukrem. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu do połączenia. Dodawać mąkę z proszkiem na zmianę z mlekiem, wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wyłożyć na rabarbar, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić przez 30 - 60 minut, podawać z lodami/sorbetem lub bitą śmietaną.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - bonappetit.com
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/rabarbarowy-pudding