Wykonanie

Najsmaczniejszy
pudding z
rabarbarem, jaki jedliśmy.
Rabarbar pieczony pod kołderką z delikatnego ciasta. Podany ciepły, z kulką
sorbetu malinowego. Coś niesamowitego! Proste składniki, szybkość wykonania, a smak jak nie z tego świata :-). Kocham to, wypróbujcie jeszcze w sezonie na
rabarabar!Składniki:600 g
rabarbaru, pokrojonego na kawałki1/3 szklanki jasnego
brązowego cukru2 łyżki
wody175 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia80 g
cukru100 g
masła2 duże
jajka100 ml
mlekaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, odłożyć.Przygotować formę o wymiarach 17 x 28 cm. Na spód wyłożyć
rabarbar, oprószyć
brązowym cukrem i
wodą.W misie miksera umieścić
masło z
cukrem. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodawać
jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu do połączenia. Dodawać
mąkę z proszkiem na zmianę z
mlekiem, wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wyłożyć na
rabarbar, wyrównać.Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić przez 30 - 60 minut, podawać z lodami/sorbetem lub
bitą śmietaną.Smacznego :-).


Źródło przepisu - bonappetit.com