ßßß Cookit - przepis na Ponad to :

Ponad to :

nazwa

Wykonanie

Szczerze powiedziawszy spodziewałam się czegoś lepszego. Wszak, że pączki smaczne, puszyste w środku, to nie zachwyciły mnie. Może to moja wina bo smażyłam na innym oleju i do środka również dałam inny, może za krótko wyrabiałam ciasto, może było zbyt zbite jednak ładnie wyrosło. Koniecznie z dżemem bez tego ani rusz i najważniejsze najlepsze zaraz po usmażeniu. Tak po usmażeniu najlepiej zjeść je wszystkie, mało brakowało a żaden nie dotrwał by do zdjęć bo zostały by pochłonięte przez mojego męża :) Przepis z marthastewart.com .
Składniki : ( na ok 20 pączków )
1 łyżeczka suszonych drożdży
2 łyżki ciepłej wody
2 łyżki miodu
3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1 duże jajko lekko roztrzepane
1/3 szklanki mleka
1 łyżka oleju kukurydzianego ( użyłam rzepakowego )
1/2 łyżeczki soli
2 szklanki mąki uniwersalnej ( użyłam tortowej )
Ponad to :
3 szklanki oleju orzechowego do smażenia ( smażyłam na rzepakowym )
1/2 szklanki cukru
około 340 g dżemu rabarbarowego ( u mnie truskawkowo-rabarbarowy )
Drożdże zalewamy wodą, mieszamy aż się rozpuszczą, przykrywamy folią spożywczą odstawiamy na 5 minut aż zaczną pracować.
W osobnej misce mieszamy miód, 1/4 łyżeczki cynamonu, olej kukurydziany, jajko, mleko. Dodajemy mąkę z solą. Mieszamy aż składniki dobrze się połączą a ciasto będzie gładkie. Bez stacjonarnego miksera, który by to za nas zrobił ani rusz więc należy wyrobić rękoma.
Miskę smarujemy olejem kukurydzianym. Wkładamy wyrobione ciasto, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Na około 1-1 i 1/2 godziny.
Kiedy ciasto ładnie wyrośnie wykładamy je na stolnicę i zagniatamy 5 razy. Ciasto wałkujemy na kwadrat o boku ok. 23 cm i grubości ok 2-3 milimetrów.
Nożem do pizzy wycinamy kwadraty o boku ok 5 cm. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut. Mi ładnie wyrosły po nieco dłuższym czasie leżakowania jak jedna partia była już usmażona. Więc najlepiej pozostawić je przy kuchence kiedy coś gotujemy.
1/2 szklanki cukru i pozostały cynamon mieszamy razem. Odstawiamy.
Rozgrzewamy olej. Wyrośnięte kwadraty smażymy w głębokim oleju na złoto z obu stron. Zaraz po wyjęciu obsypujemy cukrem, układamy na papierowym ręczniku.
I tu Uwaga najlepiej pączki obsypywać za każdym razem cukrem niż je maczać w cukrze. Cukier nasiąka olejem i potem już nie chce przyczepiać się do pączków.
Kiedy pączki ostygną nadziewamy je dżemem za pomocą szprycy z podłużną cienką końcówką.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/02/Paczki-Marthy-Stewart.html