Wykonanie
Szczerze powiedziawszy spodziewałam się czegoś lepszego. Wszak, że pączki smaczne, puszyste w środku, to nie zachwyciły mnie. Może to moja
wina bo smażyłam na innym
oleju i do środka również dałam inny, może za krótko wyrabiałam ciasto, może było zbyt zbite jednak ładnie wyrosło. Koniecznie z
dżemem bez tego ani rusz i najważniejsze najlepsze zaraz po usmażeniu. Tak po usmażeniu najlepiej zjeść je wszystkie, mało brakowało a żaden nie dotrwał by do zdjęć bo zostały by pochłonięte przez mojego
męża :) Przepis z marthastewart.com .
Składniki : ( na ok 20 pączków )1 łyżeczka
suszonych drożdży2 łyżki ciepłej
wody2 łyżki
miodu3/4 łyżeczki mielonego
cynamonu1 duże
jajko lekko roztrzepane1/3 szklanki
mleka1 łyżka
oleju kukurydzianego ( użyłam rzepakowego )1/2 łyżeczki
soli2 szklanki
mąki uniwersalnej ( użyłam tortowej )Ponad to :3 szklanki
oleju orzechowego do smażenia ( smażyłam na rzepakowym )1/2 szklanki
cukruokoło 340 g
dżemu rabarbarowego ( u mnie
truskawkowo-
rabarbarowy )
Drożdże zalewamy
wodą, mieszamy aż się rozpuszczą, przykrywamy folią spożywczą odstawiamy na 5 minut aż zaczną pracować.W osobnej misce mieszamy
miód, 1/4 łyżeczki
cynamonu,
olej kukurydziany,
jajko,
mleko. Dodajemy
mąkę z
solą. Mieszamy aż składniki dobrze się połączą a ciasto będzie gładkie. Bez stacjonarnego miksera, który by to za nas zrobił ani rusz więc należy wyrobić rękoma.Miskę smarujemy
olejem kukurydzianym. Wkładamy wyrobione ciasto, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Na około 1-1 i 1/2 godziny.Kiedy ciasto ładnie wyrośnie wykładamy je na stolnicę i zagniatamy 5
razy. Ciasto wałkujemy na kwadrat o
boku ok. 23 cm i grubości ok 2-3 milimetrów.Nożem do pizzy wycinamy kwadraty o
boku ok 5 cm. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut. Mi ładnie wyrosły po nieco dłuższym czasie leżakowania jak jedna partia była już usmażona. Więc najlepiej pozostawić je przy kuchence kiedy coś gotujemy.1/2 szklanki
cukru i pozostały
cynamon mieszamy razem. Odstawiamy.Rozgrzewamy
olej. Wyrośnięte kwadraty smażymy w głębokim
oleju na złoto z obu stron. Zaraz po wyjęciu obsypujemy
cukrem, układamy na papierowym ręczniku.I tu Uwaga najlepiej pączki obsypywać za każdym razem
cukrem niż je maczać w cukrze.
Cukier nasiąka
olejem i
potem już nie chce przyczepiać się do pączków.Kiedy pączki ostygną nadziewamy je
dżemem za pomocą szprycy z podłużną cienką końcówką.Smacznego :)