Wykonanie
Przepis publikuje po raz drugi gdyż coś stało się z adresem strony do tego przepisu - nie istnieje. Nic nie zmieniałam, nie usuwałam. Widzę go na stronie głównej ale po bezpośrednim kliknięciu np. w mikserze kulinarnym nie pokazuje go. Nie wiem czy Wy go widzicie więc zamieszczam jeszcze raz.Przepyszna wielgachna buła w formie wieńca czy też warkocza, jak kto woli. Miękki,
cynamonowy warkocz długo zachowuje świeżość. Przepis z bloga What`s cooking.
Składniki na ciasto :opakowanie
suszonych drożdży instant ( 7 g )1/4 szklanki ciepłej
wody3/4 kostki
masła ( w wersji wegańskiej
olej )1/2 łyżeczki
soli3/4 szklanki
mleka3 i 1/2 szklanki
mąki3 łyżki
cukru1
jajko ( można pominąć )Nadzienie :1/2 szklanki
brązowego cukru2 łyżki
cynamonu1/4 kostki
masła ( odłożyć łyżkę do posmarowania
masła )1 łyżka
brązowego cukru do posypaniaCiasto : Na niewielkim ogniu w rondelku roztapiamy
masło, dodajemy
mleko, studzimy. W przypadku użycia
oleju,
olej mieszamy z
mlekiem.Osobno mieszamy
make,
sól,
cukier.Następnie do
mleka i
masła dodajemy
wodę i
jajko. Wsypujemy wcześniej wymieszaną
mąkę z
cukrem. Mieszamy po czym wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, które odkładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.Nadzienie : W misce mieszamy
cukier i
cynamon. Odstawiamy.
Masło roztopić w rondelku.Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kwadrat 50 x 50 cm. Smarujemy roztopionym
masłem, posypujemy
cukrem i
cynamonem. Zwijamy w ciasny rulon jak naleśniki. Rulon przecinamy wzdłuż na pół przy czym pozostawiamy jeden koniec nie rozcięty. Rozcięcia odwracamy do góry po czym zaplatamy i łączymy oba końce formując wieniec.Wieniec układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wtrośnięcia na 20 minut.Gdy wieniec podrośnie smarujemy wierzch pozostałym
masłem, posypujemy
cukrem.Pieczemy w temp. 200°C przez ok 25 minut.smacznego :)