ßßß Cookit - przepis na Pączusie

Pączusie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Pączusie
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 60
(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
woda 2 szklanek
cukier 0,5 łyżek deserowych
drożdże suszone 1 sztuk
sól 0,5 łyżek deserowych
rodzynki 0,25 szklanek
orzeszki pini 0,25 szklanek
jajka 1 sztuk
olej według uznania
miód 1,5 szklanek
Cynamon 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Wymieszać 1/4 szklanki ciepłej wody z cukrem. Wsypać drożdże, mieszać, aż się rozpuszczą. Odstawić na kilka minut, aż mieszanina zacznie się pienić. Wymieszać mąkę z solą, zrobić w niej dołek i wsypać rodzynki i orzeszki. Wbić jajko, wlać 1 łyżkę oleju. Wlać 1 i 1/4 szklanki wody oraz rozrobione drożdże, mieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Przykryć miskę z ciastem folią i ręcznikiem, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Do szerokiego rondla wlać tyle oleju, by sięgał do 5 cm wysokości garnka. Mocno rozgrzać olej i wkładać do niego nie duże porcje ciasta. Smażyć ok. 5 minut, odwracając pączusie od czasu do czasu, aby przyrumieniły się równomiernie. Wyjmować łyżką cedzakową i osaczyć z nadmiaru na papierowym ręczniku. Wymieszać miód z 3/4 szklanki wody i cynamonem. Zagotować, zdjąć z ognia. W ciepłym syropie zanurzać na chwilę pączusie, wyjąć łyżką cedzakową na półmisek. Pozostały syrop podać oddzielnie.
Uwagi:
Drożdże suszone 1 opakowanie. Miód najlepiej płynny.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6972/Paczusie