ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 60(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegomąka 3 szklanekwoda 2 szklanekcukier 0,5 łyżek deserowychdrożdże suszone 1 sztuksól 0,5 łyżek deserowychrodzynki 0,25 szklanekorzeszki pini 0,25 szklanekjajka 1 sztukolej według uznaniamiód 1,5 szklanekCynamon 1 łyżek stołowychWykonanie:Wymieszać 1/4 szklanki ciepłej wody z cukrem. Wsypać drożdże, mieszać, aż się rozpuszczą. Odstawić na kilka minut, aż mieszanina zacznie się pienić. Wymieszać mąkę z solą, zrobić w niej dołek i wsypać rodzynki i orzeszki. Wbić jajko, wlać 1 łyżkę oleju. Wlać 1 i 1/4 szklanki wody oraz rozrobione drożdże, mieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Przykryć miskę z ciastem folią i ręcznikiem, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Do szerokiego rondla wlać tyle oleju, by sięgał do 5 cm wysokości garnka. Mocno rozgrzać olej i wkładać do niego nie duże porcje ciasta. Smażyć ok. 5 minut, odwracając pączusie od czasu do czasu, aby przyrumieniły się równomiernie. Wyjmować łyżką cedzakową i osaczyć z nadmiaru na papierowym ręczniku. Wymieszać miód z 3/4 szklanki wody i cynamonem. Zagotować, zdjąć z ognia. W ciepłym syropie zanurzać na chwilę pączusie, wyjąć łyżką cedzakową na półmisek. Pozostały syrop podać oddzielnie.Uwagi:Drożdże suszone 1 opakowanie. Miód najlepiej płynny.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: