Wykonanie
« Powrót  Pączusie
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 60(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
woda 2 szklanek
cukier 0,5 łyżek deserowych
drożdże suszone 1 sztuk
sól 0,5 łyżek deserowych
rodzynki 0,25 szklanekorzeszki
pini 0,25 szklanek
jajka 1 sztuk
olej według uznania
miód 1,5 szklanek
Cynamon 1 łyżek stołowychWykonanie:Wymieszać 1/4 szklanki ciepłej
wody z
cukrem. Wsypać
drożdże, mieszać, aż się rozpuszczą. Odstawić na kilka minut, aż mieszanina zacznie się pienić. Wymieszać
mąkę z
solą, zrobić w niej dołek i wsypać
rodzynki i orzeszki. Wbić
jajko, wlać 1 łyżkę
oleju. Wlać 1 i 1/4 szklanki
wody oraz rozrobione
drożdże, mieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Przykryć miskę z
ciastem folią i ręcznikiem, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Do szerokiego rondla wlać tyle
oleju, by sięgał do 5 cm wysokości garnka. Mocno rozgrzać
olej i wkładać do niego nie duże porcje ciasta. Smażyć ok. 5 minut, odwracając pączusie od czasu do czasu, aby przyrumieniły się równomiernie. Wyjmować łyżką cedzakową i osaczyć z nadmiaru na papierowym ręczniku. Wymieszać
miód z 3/4 szklanki
wody i
cynamonem. Zagotować, zdjąć z ognia. W ciepłym
syropie zanurzać na chwilę pączusie, wyjąć łyżką cedzakową na półmisek. Pozostały
syrop podać oddzielnie.Uwagi:
Drożdże suszone 1 opakowanie.
Miód najlepiej płynny.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: