Wykonanie
Pyszne i proste w przygotowaniu chociaż trochę czasu trzeba mu poświęcić ale naprawdę warto. Duże kawałki
owoców posypane
czekoladową kruszonką. Na dużą blachę więc jeśli spodziewacie się gości to spokojnie każdy będzie mógł capnąć więcej niż jeden kawałek :) Przepis z bloga Domowe-wypieki.pl

Składniki :300 g miękkiego
masła lub
margaryny350 g
mąki pszennej200 g
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego300 g masy marcepanowej ( dałam 250 g)6
jajek75 g
mąki ziemniaczanej3 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliokoło 2 kg
jabłek ( ilość zależy od wielkości
jabłek i blachy )trochę
soku z cytrynySkładniki na kruszonkę :80 g
gorzkiej czekolady ( użyłam
mlecznej )200 g
masła lub
margaryny225 g
mąki pszennej2 łyżeczki
kakao150 g
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowegoszczypta
soli100 g
płatków owsianychNajpierw przygotowujemy kruszonkę. Połamaną na kawałki
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej razem z
masłem. Resztę składników kruszonki :
mąkę,
kakao,
sól,
cukry i
płatki mieszamy razem. Wlewamy roztopioną
czekoladę z
masłem. Zagniatamy kruszonkę, odstawiamy.Następnie obieramy
jabłka, kroimy na pół, wykrawamy gniazda nasienne i każą połówkę nacinamy w plasterki prawie do samego końca. W
między czasie skrapiamy
sokiem z cytryny,żeby nie sczerniały. Odstawiamy.Marcepan ścieramy na tarce o grubych oczkach. Obie
mąki łączymy razem wraz z
proszkiem do pieczenia. Do osobnej miski wkładamy
masło, marcepan,
cukier,
cukier waniliowy, szczyptę
soli. Ucieramy na najwyższych obrotach mikserem aż powstanie kremowa masa. Cały czas mieszając dodajemy po jednym
jajku. Zmniejszamy obroty i partiami dodajemy wymieszane
mąki. Mieszamy tylko do połączenia składników.Blachę z wyposażenia piekarnika ( czarna ) o wymiarach 42x30 lub większą smarujemy
masłem i posypujemy
mąką. Wylewamy ciasto. Na cieście układamy ciasno połówki
jabłek, jeden obok drugiego wypukłą stroną do góry. Wierzch posypujemy kruszonką.Pieczemy w 175°C przez 40 minut ( ja przetrzymałam 10 minut dłużej ). Ciasto sprawdzamy patyczkiem czy nie jest mokre zwłaszcza pod
jabłkami ( patyczek i tak będzie mokry od
jabłek ale chodzi o to, żeby nie był oblepiony surowym
ciastem ).Smacznego :)