Wykonanie

Pyszna rolada czekoladowa z kremem na bazie
serka mascarpone i nutelli. Ciasto nieco inne niż proponowane wcześniej w roladzie śmietanowej ale też warte wypróbowania :) Jeśli tylko go nie przesuszymy w piekarniku bardzo ładnie się zwinie (ja niestety robiłam kilka rzeczy na raz i rolada chwilkę dłużej się piekła niż należało. Efekrem tego troszkę pękła ale w smaku była super :). Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki i polecam Wam baaardzo :)Składniki:4
jajkaszczypta
soli100g
cukru100g
mąki pszennej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
kakao50g
gorzkiej czekolady drobniuteńko startej3 łyżeczki (16g)
cukru waniliowego (klik)
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier. Nie przerywając ubijania dodawać kolejno
żółtka, przesiana
mąkę,
proszek do pieczenia i
kakao. Wsypać startą
czekoladę i delikatnie wymieszać by piana nie opadła. Ciasto rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ta z wyposażenia piekarnika 34x36). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12-15 minut w temp 180 stopni. W tym czasie przygotować wilgotna ściereczkę, która rozkładamy równo na blacie.
Biszkopt po upieczeniu wyjmujemy i błyskawicznie przekładamy energicznie odwracając blaszkę "do góry dnem" tak by papier znalazł się u góry. Zdejmujemy go delikatnie i szybko zwijamy roladę razem ze ściereczką. Odkładamy do lekkiego wystygnięcia a w tym czasie przygotowujemy krem.Składniki na krem:250g
serka mascarpone5 łyżek nutelli
Serek mascarpone lekko zmiksować. Dodać nutellę i miksować jeszcze chwilę na gładki krem.Krem dokładnie rozsmarować na cieście (pozostawić 2-3 cm pasek nieposmarowany kremem od końca rolady) i ponownie zwinąć układając zakończeniem na spód. Odstawić do lodówki i schłodzić. Przygotować polewę.Składniki na polewę:100g
mlecznej lub
gorzkiej czekolady30g
masłaCzekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Dodać miękkie
masło i dokładnie wymieszać na gładki krem. Lekko przestudzona polewą polać roladę i ponownie schłodzić.Smacznego :)

