Wykonanie
Zazwyczaj jadałam je na zajazdach, syte, lekko pikantne i bardzo, bardzo smaczne. Ślinka mi leciała na samą myśl więc postanowiłam zrobić na obiad.
Powiem tylko - PYCHA !!!!!!! Przepis z miesięcznika " Poradnik domowy, październik `94 ".
Składniki na ciasto : ( na 2 porcje )50 dag
ziemniaków2
jaja ( dałam jedno )2-3 łyżki
mąkicebulasólolej do smażenia
Ziemniaki obieramy, zcieramy na tarce o grubych oczkach. Tak samo postępujemy z
cebulą. Dodajemy
jajo,
mąkę,
sól. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy
olej. Masę ziemniaczaną dzielimy na pół. Jedną połowę rozkładamy na całej patelni. Smażymy na złoty kolor. Przekładamy na drugą stronę ( polecam odlać
olej, zsunąć placek na talerz, przyłożyć drugi obrócić placka i z powrotem zsunąć na patelnię, dolać
olej i smażyć na złoty kolor. Uwaga : ostrożnie żeby się nie poparzyć !!!! ). Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.Składniki na gulasz :50 dag
mięsa wołowego ( u mnie
wieprzowina )20 dag
pieczarek2
cebule20 dag
konserwowej fasolki szparagowejolejząbek
czosnkucurry lub
chillipieprz,
sólMięso kroimy w niewielką kostkę. Na patelnię wlewamy niewielką ilość
oleju i obsmażamy
mięso. W drugim rondlu smażymy
cebulę pokrojoną w piórka i
pieczarki pokrojone w niezbyt cienkie talarki. Następnie usmażone warzywa przekładamy do
mięsa i dusimy około 10 minut. Pod koniec dodajemy
fasolkę, jedynie na tyle żeby się ogrzała. Doprawiamy. Farsz powinien być pikantny.Na każdy placek nakładamy porcję gulaszu po czym składamy na pół. Podajemy z
ketchupem.Smacznego :)