Wykonanie
Jako debiutantka w rozkoszowaniu się smakiem chorizo i poszukująca coraz to nowych pomysłów na
cieierzycę znalazłam świetny przepis na gulasz. Nie gdzie inadziej jak w ksiażce Nigelli " Kuchnia.Przepisy z
serca domu ". Niewątpliwie są to przepisy z
serca bo co jeden do smaczniejszy :)Gulasz ten robi się w trybie natychmiastowym i mimo, że chorizo należy do dość tłustych
kiełbas to warto ten przepis wypróbować. Bardzo smaczy, a
kasza - niebo w gębie ( chociaż zamieniłam ją na
kuskus bo tamtej nie znalazłam w sklepie ). Gorąco polecam :)

Składniki :2 łyżki
oliwy50 g
makaronu spagettini lub vermicelli, połamanego na kawałki o długości 3 cm ( mi został
makaron spagetti z obiadu, więc go wykorzystałam )500 g
kaszy bulgar ( użyłam
kuskus )1 łyżeczka
cynamonu2 łyżeczki
soli morskiej lub 1 zwykłej1 litr
wody2
listki laurowe350 g chorizo4 łyżki
sherry amontillado ( pominęłam )100 g miękkich
suszonych moreli według uznania ( ja pominęłam )2 puszki po 400 g
ciecierzycy lub mieszanki
fasoli ( u mnie
ciecierzyca )2 puszki po 400 g
pomidorków koktajlowych + 1-1 1/2 puszki
wody ( u mnie
pomidory z puszki pokrojone )
sól,
pieprznatka kolendry do podania ( według uznania )W garnku rozgrzewamy
oliwę. Wrzucamy połamany
makaron i podsmażamy go minutkę aż
zrobi się rumiany. Dodajemy
kaszę i ją także podsmażamy minutkę. Do
kaszy dodajemy
cynamon,
sól, 1 L
wody,
listki laurowe. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do minimum i pod przykryciem gotujemy 15 minut (
kuskus szybko się robi, mój był gotowy po 5 minuach, ale trzeba pamiętac o
makaronie surowym, który jest w jednym garnku więc jeśli tak jak ja używacie
kuskus lepiej
makaron podgotować wcześniej ).W tym czasie rozgrzewamy głęboką patelnię lub rondel. Wrzucamy chorizo pokrojone na półplasterki i smażymy aż wytopi sie tłuszcz. Dodajemy
sherry i czekamy aż odparuje. Wrzucamy
morele ( jak ktoś chce ),
ciecierzycę lub
fasolę odsączoną i przelaną zimną
wodą. Następnie dodajemy
pomidory z puszki. Do puszki po pomidorach wlewamy
wodę, dolewamy do garnka jednocześnie płucząc ją. Gotujemy na dużym ogniu 5 minut, doprawiamy
solą i
pieprzem. Jeśli gulasz jest zbyt gęsty można dodać więcej
wody płucząc puszkę.Podajemy z wcześniej przygotowaną
kaszą, posypujemy
kolendrą ( według uznania ).Smacznego :)