Wykonanie

Ta sycąca zupa, pełna aromatycznych
ziół i przypraw, doskonale syci. Muzułmanie spożywają ją po całym dniu poszczenia w okresie ramadanu. Ich wersji jest wiele - podstawą jednak są:
jagnięcina,
pomidory,
soczewica,
ciecierzyca i aromatyczne
przyprawy. Wzbogaca się ją także ryżem/makaronem (ja pominęłam, bo zupa i tak jest sycąca) oraz posypuje obficie
natką kolendry.Ta zupa nie wymaga dużo pracy, gdyż składniki jednodaniowego obiadu gotowane są w tym samym czasie - i co ważne - w jednym garnku. Zupę przygotowałam z małym odstępstwem - zamiast
ciecierzycy użyłam drobnej
fasolki. Skorzystałam z przepisu zamieszczonego w "Encyklopedii zup", podaję z niewielkimi zmianami.Składniki [4 porcje]:25 g/2 łyżki stołowe
masła225g pokrojonej w kostkę
jagnięciny (jeśli kupujemy z kością to kupmy ok. 30 dag)1 duża
cebula, obrana i pokrojona w drobną kostkę450 g dojrzałych
pomidorów (poza sezonem zastąpić 400g puszką
pomidorów bez skórki)60ml/4 łyżki stołowe posiekanej
kolendry30ml/2 łyżki stołowe posiekanej
natki pietruszki2,5ml/0,5 łyżeczki
kurkumy2,5ml/0,5 łyżeczki zmielonego
cynamonu50g/60 ml (1/4 szklanki)
czerwonej soczewicy75g/120 ml (1/2 szklanki) suchej
ciecierzycy (można użyć w zamian drobnej suszonej
fasolki), namoczonej na noc600ml/ 2 i 1/2 szklanki
wody4 małe
cebulki lub
szalotki25g/ 1/4 szklanki
makaronu (pominęłam)
sól,
pieprzdo przybrania:posiekana świeża
kolendraćwiartki
cytrynyzmielony
cynamon (opcjonalnie)Wykonanie:
Ciecierzycę namoczyć w wodzie na noc (czyli na minimum 7 godzin) - trzykrotnie większej jej ilości niż sucha
ciecierzyca (można użyć też
fasolki).W sporym garnku roztopić
masło i podsmażać przez 5 minut
mięso wraz z
cebulą, często mieszając.Jeśli używamy świeżych
pomidorów: naciąć skórkę umytych
pomidory na krzyż w miejscu przeciwnym do ogonka (dzięki takiemu zabiegowi łatwiej będzie schodziła skórka), zanurzyć na minutę we wrzątku, wyjąć, odczekać chwilę aż nieco przestygną i zdjąć z nich luźną skórkę - zaczynając od miejsca nacięcia. Wyciąć ogonek, same
pomidory zaś pokroić na ćwiartki i dodać do
mięsa. Wlać
wodę,
zioła i
przyprawy.Jeśli używamy
pomidorów z puszki, to
pomidory, po wrzuceniu ich do garnka z
mięsem, z łatwością dadzą się rozdzielić na mniejsze części drewnianą łyżką. 500 ml
wody wlać do garnka, a pozostałymi 100 ml opłukać ścianki puszki dodając tak powstały
sos pomidorowy do garnka.
Soczewicę opłukać pod zimną
wodą,
ciecierzycę odsączyć. Wrzucić je do garnka. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Zagotować, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 1 i 1/2 godziny.Po tym czasie dodać malutkie
cebulki lub równie małe
szalotki i gotować jeszcze 30 minut.Jeśli dodajemy
makaron, wrzucić go na tyle minut przed końcem gotowania, by był al dente .Podawać zupę przybraną świeżą
kolendrą, z cząstkami
cytryny (do wyciśnięcia pożądanej ilości do zupy), ewentualnie także z
cynamonem.UWAGA: moja zupa gotowała się w
sumie 1,5 godziny. Po godzinie bowiem
mięso było już dość miękkie. Użyłam
jagnięciny z kością (
łopatki), kość także gotowała się w zupie.Jeśli ktoś chciałby użyć ciecierzycy/fasolki z puszki, to dodać ją dopiero na 5 minut przed końcem gotowania.
