Wykonanie
U mnie jaki i pewnie u wielu z Was ciężko jest ze zjedzeniem śniadania. Nie dlatego, że nie mam czasu ale najnormalniej w świecie nie
mogę nic przełknąć, wszystko staje mi w gardle. Od jakiegoś czasu robię sobie
musli z
jogurtem ale jak wszystko po jakimś czasie się przejada, dlatego poszukuję przepisów na syte, lekkie śniadania, które wiem, że z chęcią spałaszuje. Dziś podzielę się z
Wami bardzo fajną
sałatką, która wyszła z pod rąk nikogo innego jak samej Nigelli Lawson. Przepis pochodzi z książki " Kuchnia. Przepisy z
serca domu ". Idealna na śniadanie, lekki lunch lub przekąskę :)
Składniki :4
jajka1 główka
sałaty gorzkawej1 łyżeczka
oliwy czosnkowej ( aromatyzowanej
czosnkiem )1 łyżeczka
musztardy diżońskiej4 łyżeczki
octu jabłkowego200 g
wędzonego boczku w kostce lub w plastrach pokrojonego w słupkiodrobina
sosu Worcestershiremały pęczek
natki pietruszkiJajka gotujemy na twardo.
Sałatę rwiemy na strzępy, takie na jeden kęs, wkładamy do miski. Na patelnię wlewamy łyżeczkę
oliwy czosnkowej, dokładamy
boczek. Lekko go wysmażamy około 5 minut aż będzie chrupki. Kiedy
boczek będzie już dobry przekładamy go na papierowy ręcznik aby odsączył się z nadmiaru
oliwy. Następnie do wytopionego z
boczku tłuszczu na patelni dodajemy łyżeczkę
musztardy, mieszamy. Kolejno dodajemy
ocet jabłkowy i odrobinę
sosu Worcestershire. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Tak powstałym dressingiem polewamy liście
sałaty, mieszamy. Do miski z
sałatą dodajemy
boczek, pokrojone w ćwiartki
jajka i posiekaną
natkę pietruszki. Wszystko delikatnie mieszamy ze sobą na tyle aby składniki się połączyły.Smacznego :)Przepis bierze udział w akcji : Przepisy Nigelli Lawson