Wykonanie
Książek kulinarnych u mnie pod dostatkiem. I co więcej kolekcja ciągle się powiększa, co mnie bardzo cieszy. Dlatego postanowiłam, że na blogu powstanie nowy cykl, z
serii przepisy z książki. Mając taką kolekcję, żal ich nie spróbować, nie wykorzystać. My będziemy co tydzień testować coś nowego, może Wam się przyda. Pierwszy przepis z nowego cyklu to
Sałatka z
jajkiem i
boczkiem z książki Kuchnia Nigella Lawson.Myślę, że to może być idealna
sałatka na Wielkanoc, bo
jajka odgrywają tutaj główną rolę.
Sałata,
boczek,
jajko - idealne połączenie. To kolejny przepis, który został zaakceptowany przez domowników i dopisany do listy idealnych.
Składniki:- 4
jajka- 1 główka
sałaty albo mix
sałat- 200 g
wędzonego boczku w paskach- mały pęczek
natki pietruszki- 1 łyżeczka
oliwy czosnkowej- 1 łyżeczka
musztardy diżońskiej- 4 łyżeczki
octu jabłkowego- odrobina
sosu Worcestershire - pominęłamPrzepis:
Jajka ugotować na twardo, ok. 10 min. Wystudzić, obrać, pokroić na ćwiartki.
Sałatę porwać na strzępy, takie na jeden kęs.
Pietruszkę posiekać. Dodać do
sałaty- wymieszać. Na patelni rozgrzać
oliwę czosnkową- smażyć
boczek, aż skwarki będą chrupkie. Przełożyć na ręcznik papierowy.W tym momencie przygotować dressing. Do wytopionego tłuszczu z
boczku dodać
musztardę i wymieszać trzepaczką, aby składniki się połączyły. Po czym dodać
ocet i odrobinę sosu- ponownie wymieszać. Gotowy dressing wlać do miski z
sałatą, energicznie potrząsnąć. Wsypać
boczek i ponownie wymieszać. Na dużym półmisku wyłożyć
sałatę z dressingiem i
boczkiem, dodać pokrojone w ćwiartki
jajka. Podawać z
bagietką.
Smacznego.źródło: Kuchnia Nigella Lawson