Wykonanie

Dziś kolejna wersja z wielu uwielbianych przez moją Rodzinkę
sałat. Można ją przygotować z samej
sałaty lodowej jak również z mixu różnych
sałat. U nas bywa przeważnie lodowa,
rukola i
roszponka.
Serek może być zarówno taki miękki do smarowania jak i roladka , ważne by były kozie , ma bardzo specyficzny, uwielbiany przez nas smak. Do tego pokrojone na drobniejsze kawałki
buraczki i mamy idealną lekką kolację. Ja dodaję przeważnie
buraczki gotowane bez dodatków, ale można wykorzystać również
buraczki z zalewy, ze słoika.Składniki na 4 porcje:- dowolna
sałata, np.lodowa,
rukola,
roszponka, itp.- 2 roladki kozie- 1-2
buraki (ugotowane, mogą być z zalewy)- sos do
sałaty:- 1 łyżeczka
musztardy Dijon- 1 łyżeczka
musztardy francuskiej- 2-3 łyżki
octu jabłkowego lub balsamicznego- 6-12 łyżek
oliwy z oliwek*- świeżo mielony
pieprz- odrobina
syropu z agawy (nie trzeba)Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, do połączenia składników.
Sałatę(y) rozdrobnić (można powykładać na talerze i polać ją sosem, my wolimy wymieszać z sosem w misce i wówczas dopiero rozdzielić ją na talerze).* Przy sosie stosuję zasadę: na każdą 1 łyżkę
octu daję 3-4 łyżki
oliwy.

Wymieszaną
sałatę rozdzielić na talerze, dodać roladkę pokrojoną na plastry(my plastry roladki podgrzewamy na niskiej mocy w mikrofali- do lekkiego rozpłynięcia). Przyozdobić pokrojonymi
buraczkami i od razu podawać.Można również posypać ziarnami uprażonymi na suchej patelni (
słonecznika,
sezamu,
siemienia lnianego oraz dyni).Można podawać z
pieczywem.


Smacznego ;-)