Wykonanie
Sałatka zainspirowana przepisem Nigelli Lawson z programu Nigella Bites, jednak znacznie zmodyfikowana. Przepis zostawia duże
pole do manewru, używając różnych rodzajów
sałat i
sera otrzymamy różne smaki. Dość duża porcja bo pełni dziś u mnie rolę obiadu.Składniki (1duża porcja):- 2 garści mieszanki
sałat (u mnie
rukola, rzymska i lodowa)- 2
jajka ugotowane na twardo- kilka listków
bazylii- 1
pomidor- pół
cebuli- ok. 60 g
surowego boczku- ok. 30 g
sera pleśniowego niebieskiego- łyżeczka
octu jabłkowego- łyżeczka
oliwy z oliwek- pół łyżeczki
musztardySałaty i
bazylię (całe listki) mieszamy, układamy na wierzchu pokrojony
ser,
jajka i kawałki
pomidora.
Boczek smażymy na suchej patelni aż nabierze brązowego koloru i wytopi się większość tłuszczu. Usmażony
boczek dodajemy do sałatki, na tłuszczu delikatnie przysmażamy pokrojoną w
pióra cebulę. Czekamy chwilę aż
cebula i tłuszcz przestygną, dodajemy
oliwę,
musztardę i
ocet, mieszamy, polewamy
sałatkę. Jeśli sos będzie za gęsty lub będzie go zbyt mało można dodać więcej
octu i
oliwy.
Smacznego!