ßßß
na ostro lub słodkoSkładniki:- schab wieprzowy lub z dziczyzny- marynata aromatyczna 20-30g/kg- papryka ostra i słodka, ilość wg. uznania w zależności czy ma być na ostro czy na słodkoMarynata aromatyczna do peklowania na suchoSkładniki:- sól + peklosól 2:1- czosnek granulowany- pieprz naturalny- czosnek granulowany- ziele angielskie- jałowiec- kolendra- gorczyca- rozmaryn- liść laurowyWymieszać sól z peklosolą. Przyprawy połamać, rozetrzeć dość grubo w moździerzu. Nie mielimy. Dodajemy wg. uznania dość dużo.Mieszamy. Przesypujemy do szczelnego opakowania. Odstawiamy na kilka dni i gotowe.Schab oczyszczamy z mizdry, warkocza, … Tniemy na paski. Nacieramy marynatą z dodatkiem papryki. Wkładamy do pojemnika, nakrywamy i odstawiamy do lodówki na 2 doby.Wyjmujemy nadziewamy na sznurek bawełniany, pomiędzy paskami mięsa robimy supełki. Wieszamy w przewiewnym miejscu w temp. ok. 10-15 stopni na 2-3 dni. Następnie wędzimy dymem o temp do 30 stopni przez ok. 2-3h.Możemy dalej obsuszać i zjadać systematycznie.Produkt nie wymaga po wykonaniu przechowywania w lodówce.niedziela, 24 sierpnia 2014, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter