Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« DOMOWA
MUSZTARDA KORZENNA8222 Żubrze 8221
wędliny »
Mięsne kąski
na ostro lub słodkoSkładniki:-
schab wieprzowy lub z
dziczyzny- marynata aromatyczna 20-30g/kg-
papryka ostra i słodka, ilość wg. uznania w zależności czy ma być na ostro czy na słodkoMarynata aromatyczna do peklowania na suchoSkładniki:-
sól + peklosól 2:1-
czosnek granulowany-
pieprz naturalny-
czosnek granulowany-
ziele angielskie-
jałowiec-
kolendra-
gorczyca-
rozmaryn-
liść laurowyWymieszać
sól z peklosolą.
Przyprawy połamać, rozetrzeć dość grubo w moździerzu. Nie mielimy. Dodajemy wg. uznania dość dużo.Mieszamy. Przesypujemy do szczelnego opakowania. Odstawiamy na kilka dni i gotowe.
Schab oczyszczamy z mizdry, warkocza, … Tniemy na paski. Nacieramy marynatą z dodatkiem
papryki. Wkładamy do pojemnika, nakrywamy i odstawiamy do lodówki na 2 doby.Wyjmujemy nadziewamy na sznurek bawełniany, pomiędzy paskami
mięsa robimy supełki. Wieszamy w przewiewnym miejscu w temp. ok. 10-15 stopni na 2-3 dni. Następnie wędzimy
dymem o temp do 30 stopni przez ok. 2-3h.Możemy dalej obsuszać i zjadać systematycznie.Produkt nie wymaga po wykonaniu przechowywania w lodówce.niedziela, 24 sierpnia 2014, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter