Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kiełbasa biała klasycznaPalcówka II »PIERNIKI ALPEJSKIE wg Halusi

Najlepsze i najbardziej aromatyczne pierniczki, jakie do tej
pory robiłam J przepis pochodzi od naszej znajomej Halusi i wart jest wykorzystania! Halusiu jeszcze raz wielkie dzięki!Składniki:1 kg
mąki,8 żół tek,3
białka,Ok. 1 szklanki
cukru,3 łyżki
kakao,200 ml gęstej, kwaśnej
śmietany,3 łyżeczki
sody,4 łyżeczki przypraw do pierniczków (1
cynamonu, 1
goździków, 1
kardamonu, 1
imbiru), można dodać
przyprawę do pierników,1 kostka masła/margaryny (250 g),1 słoik
miodu (400 g)
miodu (preferuję naturalny)Ciasto należy zagnieść dzień przed planowanym pieczeniem!
Kakao wymieszać z
mąką w dużej misce i odstawić.
Miód zagotować z
przyprawami (ja mocno rozgrzałam, ale nie gotowałam), zestawić z ognia, włożyć
masło i poczekać aż się rozpuści, a
potem wystygnie.W ogrzanej do temperatury pokojowej
śmietanie rozpuścić
sodę i odstawić -
śmietana; zwiększy swoją objętość.
Białka ubić na pianę, dodać
cukier i przy ciągłym ubijaniu dodawać
żółtka.Ubite
jaja wlać do
mąki i delikatnie wymieszać; wlać
miód i mieszać. Na koniec dodać
śmietanę z
sodą. Ciasto będzie dość rzadkie, ale w ciągu 24 h osiągnie odpowiednią gęstość. Ciasto przykryć i odstawić w chłodne miejsce na dobę.Następnego dnia ciasto podsypać
mąką i rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać pierniczki. Należy robić to sprawnie podsypując mocno
mąką, bo podczas ogrzewania ciasto zaczyna się bardziej kleić.Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, a pierniczki układać w pewnej odległości od siebie.Piec w temperaturze 180?C przez 7-12 minut ( W zależności od grubości) Studzić na kratce. Można pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować roztrzepanym
białkiem.

Pierniczki są mięciutkie jak są ciepłe, a
potem lekko twardnieją. Zmiękną ponownie po ok. 2 tygodniach, (czyli piec już J, tzn.: minimum 2 tygodnie przed świętami). Przechowywać w szczelnym pojemniku. Po dwóch tygodniach pierniczki możemy polać
czekoladą,
polewą czekoladową lub lukrem i ozdobić według własnego upodobania.Smacznegowtorek, 13 grudnia 2011, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter