ßßß Cookit - przepis na PIERNIKI ALPEJSKIE

PIERNIKI ALPEJSKIE

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Kiełbasa biała klasyczna
Palcówka II »
PIERNIKI ALPEJSKIE wg Halusi
Najlepsze i najbardziej aromatyczne pierniczki, jakie do tej pory robiłam J przepis pochodzi od naszej znajomej Halusi i wart jest wykorzystania! Halusiu jeszcze raz wielkie dzięki!
Składniki:
1 kg mąki,
8 żół tek,
3 białka,
Ok. 1 szklanki cukru,
3 łyżki kakao,
200 ml gęstej, kwaśnej śmietany,
3 łyżeczki sody,
4 łyżeczki przypraw do pierniczków (1 cynamonu, 1 goździków, 1 kardamonu, 1 imbiru), można dodać przyprawę do pierników,
1 kostka masła/margaryny (250 g),
1 słoik miodu (400 g) miodu (preferuję naturalny)
Ciasto należy zagnieść dzień przed planowanym pieczeniem!
Kakao wymieszać z mąką w dużej misce i odstawić.
Miód zagotować z przyprawami (ja mocno rozgrzałam, ale nie gotowałam), zestawić z ognia, włożyć masło i poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie.
W ogrzanej do temperatury pokojowej śmietanie rozpuścić sodę i odstawić - śmietana; zwiększy swoją objętość.
Białka ubić na pianę, dodać cukier i przy ciągłym ubijaniu dodawać żółtka.
Ubite jaja wlać do mąki i delikatnie wymieszać; wlać miód i mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie, ale w ciągu 24 h osiągnie odpowiednią gęstość. Ciasto przykryć i odstawić w chłodne miejsce na dobę.
Następnego dnia ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać pierniczki. Należy robić to sprawnie podsypując mocno mąką, bo podczas ogrzewania ciasto zaczyna się bardziej kleić.
Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, a pierniczki układać w pewnej odległości od siebie.
Piec w temperaturze 180?C przez 7-12 minut ( W zależności od grubości) Studzić na kratce. Można pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem.
Pierniczki są mięciutkie jak są ciepłe, a potem lekko twardnieją. Zmiękną ponownie po ok. 2 tygodniach, (czyli piec już J, tzn.: minimum 2 tygodnie przed świętami). Przechowywać w szczelnym pojemniku. Po dwóch tygodniach pierniczki możemy polać czekoladą, polewą czekoladową lub lukrem i ozdobić według własnego upodobania.
Smacznego
wtorek, 13 grudnia 2011, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2011/12/PIERNIKI-ALPEJSKIE.html