ßßß Cookit - przepis na Moja wędzarnia

Moja wędzarnia

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« SDM - szkoła domowego masarstwa WB
Kiełbasa biała »
Moja wędzarnia
Moje wędzarnie
Moja pierwsza wędzarka to Bradley 6 rack. Początkowo byłem zadowolony. Prawie automat do wędzenia!!! Po pierwszym wędzeniu musiałem zmienić zdanie. Wędzenie prasowanymi gotowymi "ciastkami" to nie to. Postanowiłem ją przerobić. Na końcu podajnika zamontowałem puszkę do której wsypuję zrąbki olchowe i bukowe. Rożnica w wędzeniu bardzo duża, na korzyść smaku i wyglądu wyrobów.
Tak wygląda pucha z zrąbkami:
Zamontowałem też nad nią okap z wyciągiem dymi i teraz wędzę w garażu bez potrzeby stania na deszczu, czy mrozie
Radość nie trwałą jednak długo. Po ponad pół roku użytkowania dość częstego stwierdziłem, że jest za mała. W bradleyu można wędzić jednorazowo ok. 5-6 kg kiełbasy, aby ładnie ją uwędzić. W chili obecnej często robię jednorazowo 10-15 kg wyrobów i muszę wędzić kilka razu po 6-8 godzin.
Zacząłem szukać czegoś większego i zarazem zautomatyzowane. nie mam aż tyle czasu aby stać ciągle przy wędzarni i pilnować temperatury. Szukałem i nie znalazłem, bo albo nie spełniały oczekiwań albo drogie były.
Pewnego piątkowego popołudnia postanowiłem zrobić wędzarkę z tego co mam.
Materiały:
- grzałka komory wędzarniczej 2000W,
- dymogenerator kuchenka 1500W z regulatorem + patelnia stalowa,
- regulator temperatury od 20-85stopni
- beczka 200l
- beczka 60l
- blacha ocynkowna 1 arkusz
- wełna kominkowa 3cm na folii alu 4 arkusze
- taśma samoprzylepna alu
- przedłużacz 5m z włącznikiem
- termometr
- rura kominowa fi 120 z szybrem
Beczki, blacha, kształtowniki użyte do produkcji pochodziły z odzysku i nic nie kosztowały
Pozostałe kupione elementy:
- grzałka 2000W+ regulator z sondą - 65zł
- przedłużacz 15zł
- kuchenka 65zł
- patelnia 15zł
- wełna + taśma 130zł
- termometr 25zł
- rura z szybrem 80zł
Co dało ok. 400zł
A oto efekt wędzenia dzika:
Kolejne przeróbki beczki.
Dodanie generatora dymu Borniaka i podwyższenie do wędzenia węgorzy. Wstawiłem też dodatkową grzałkę 2000W. Obecnie przy nawet -15 w komorze jest 85 stopni.
Generator Borniaka
Myślę nad kolejną wędzarką murowaną lub drewnianą.
Czuj dym!
wtorek, 20 października 2009, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2009/10/Moja-wedzarnia.html