ßßß Cookit - przepis na Parówki wiedeńskie

Parówki wiedeńskie

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Termometr bezprzewodowy
Ciabatta beny »
Parówki wiedeńskie
Składniki:
- 1,3kg wołowiny , - 1,2kg wieprzowiny II, - 1kg słoniny, - 1kg podgardla przerośniętego mięsem, - 10-15% lodu lub lodowatej wody - peklosól wg uznania, ja dałem 17g/kg
Przyprawy do masy na kg: - 1,5g pieprzu białego, - 0,5g kwiatu muszkatołowego, - 0,5g kolendry, - 2g słodkiej papryki, - 0,2g imbiru, - 0,2g kardamonu, - 10g cebuli (ja dałem 2g/kg suszonego czosnku), - mleko w proszku 20g/kg,
- jelita baranie
Mięso pokroić i zapeklować na sucho 48h. Lekko zmrożone mięso, słoninę i podgardle zemleć na sitku 2-3mm.
Następnie kutrować z dodatkiem lodu lub zimnej wody i mleka w proszku. W czasie kutrowaniua mięso mrozić lekko, aby utrzymać temp. farszu do 10 stopni.
Dodać przyprawy w czasie kutrowania masy i najlepiej lód.
Wymieszać dokładnie i napełnić ścisło jelita baranie, nie kolagenowe. Skręcać w parki.
Zawiesić na kijach wędzarniczych , osuszać i wędzić w temp. 60-70 stopni do momentu uzyskania koloru czerwonobrązowego.
Następnie parzyć w wodzie o temp 75 stopni do uzyskania wewnątrz temp ok 70 stopni (czyli ok. 6-8 min). Dalej schłodzić w zimnej wodzie. Po wystudzeniu parówki opłukać gorącą wodą, aby usunąć przylegający tłuszcz. Następnie wytrzeć parówki ręcznikiem.
Smacznego.
sobota, 28 lipca 2012, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2012/07/Parowki-wiedenskie.html