Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Termometr bezprzewodowyCiabatta
beny »
Parówki wiedeńskie

Składniki:- 1,3kg
wołowiny , - 1,2kg
wieprzowiny II, - 1kg
słoniny, - 1kg podgardla przerośniętego
mięsem, - 10-15%
lodu lub lodowatej
wody - peklosól wg uznania, ja dałem 17g/kg
Przyprawy do masy na kg: - 1,5g
pieprzu białego, - 0,5g kwiatu muszkatołowego, - 0,5g
kolendry, - 2g
słodkiej papryki, - 0,2g
imbiru, - 0,2g
kardamonu, - 10g
cebuli (ja dałem 2g/kg suszonego
czosnku), -
mleko w proszku 20g/kg,- jelita baranie
Mięso pokroić i zapeklować na sucho 48h. Lekko zmrożone
mięso,
słoninę i podgardle zemleć na sitku 2-3mm.Następnie kutrować z dodatkiem
lodu lub zimnej
wody i
mleka w proszku. W czasie kutrowaniua
mięso mrozić lekko, aby utrzymać temp. farszu do 10 stopni.Dodać
przyprawy w czasie kutrowania masy i najlepiej
lód.

Wymieszać dokładnie i napełnić ścisło jelita baranie, nie kolagenowe. Skręcać w parki.

Zawiesić na kijach wędzarniczych , osuszać i wędzić w temp. 60-70 stopni do momentu uzyskania koloru czerwonobrązowego.

Następnie parzyć w wodzie o temp 75 stopni do uzyskania wewnątrz temp ok 70 stopni (czyli ok. 6-8 min). Dalej schłodzić w zimnej wodzie. Po wystudzeniu
parówki opłukać gorącą
wodą, aby usunąć przylegający tłuszcz. Następnie wytrzeć
parówki ręcznikiem.

Smacznego.sobota, 28 lipca 2012, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter