Wykonanie


Cudowne ciasto z puszystą, delikatną warstwą
serową i
kokosową pierzynką. Wypiek niezwykle elegancki, wykwintny i nieziemski w smaku. Sernik z
kokosową bezą to idealne połączenie smaków świetnie ze sobą komponujące i tworzące świetne ciasto, któremu nie sposób się oprzeć.

Ciasto:150 g
mąki70 g zimnego
masła50 g
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
żółtka
Warstwa Sernikowa:500 g
twarogu dwukrotnie zmielonego1/2 szklanki
cukru1,5 szklanki
mleka1/4 szklanki
oleju2
żółtka1
jajkocukier waniliowy1/2 budyniu
śmietankowego bez
cukru (20 g)

Pianka Kokosowa:4
białkaniepełne pół szklanki
cukru100 g
wiórków kokosowychPolewa Czekoladowa:50 ml
śmietanki kremówki 30%50 g
gorzkiej czekoladyłyżeczka
wódkiwiórki kokosowe do oprószeniaCiasto:
Masło siekamy na nieduże kawałki. Dodajemy resztę składników i zagniatamy do powstania elastycznego ciasta.

Formę (ok. 20x30 cm) smarujemy tłuszczem (np.
margaryną). Przygotowanym
ciastem wykładamy dno blaszki.Warstwa Serowa:Składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.Wszystkie składniki na masę sernikową miksujemy (konsystencja będzie bardzo rzadka - spokojnie - po upieczeniu sernik zgęstnieje ;) ).

Na ciasto wylewamy przygotowaną masę
serową. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 40-50 minut w temperaturze ok. 180 stopni do momentu aż wierzch sernika wyraźnie "zgęstnieje". Wtedy wykładamy przygotowaną wcześniej warstwę
kokosową:Pianka Kokosowa:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo, ciągle miksując wsypujemy
cukier. Na końcu wsypujemy
kokos i bardzo delikatnie mieszamy do połączenia składników (warstwę
kokosową przygotowujemy tuż przed wyłożeniem jej na ciasto,
bezę kokosową najlepiej wyłożyć na sernik bez wyciągania formy z piekarnika, a jedynie wysuwając ruszt.)Pieczemy jeszcze minimum 20 minut do zrumienienia
kokosu i "suchego patyczka".Gdy ciasto całkowicie ostygnie (najlepiej na drugi dzień) możemy przygotować polewę:
Polewa Czekoladowa:
Śmietankę podgrzewamy. Następnie wrzucamy drobno połamaną
czekoladę oraz
alkohol, zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej kuwertury.Strużkami
czekolady polewamy ciasto i od razu oprószamy wiórkami kokosowymi.










