ßßß
Składniki:1) ciasto kruche- 2 szklanki mąki- 1 szklanka cukru pudru- 100 g masła- 1 jajko- 2 żółtka- 2 łyżeczki proszku do pieczenia2) masa serowa:- 1 kg zmielonego twarogu- 4 jajka- 1 szklanka cukru- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru- 1 łyżka cukru waniliowego- 2 szklanki mleka- sok z 1/2 cytryny- 1/2 szklanki oleju3) beza:- 5 białek- 1 szklanka cukru pudruPrzygotowanie:Z podanych składników na kruche ciasto zagnieść gładkie ciasto i umieścić je w lodówce. W tym czasie formę wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto rozwałkować i rozłożyć na dnie blachy. Podpiec 15 minut w temperaturze 180 stopni.W wysokiej misce umieścić zmielony ser. Wsypać cukier i cukier waniliowy oraz dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodawać po 1 jajku, miksując za każdym razem około 30 sekund. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo: budyń, sok z cytryny, olej i na końcu mleko.Na podpieczony spód wylać masę serową i piec około 60 minut w temperaturze 160 stopni. Bezę zacząć przygotowywać 10 minut przed końcem pieczenia sernika. W tym celu ubić na sztywno białka z cukrem. Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć na wierzch bezę i piec jeszcze 15-20 minut w temperaturze 160 stopni aż beza się delikatnie zezłoci.Sernik studzić w uchylonym piekarniku przez około 30 minut. Kolejne studzenie ciasta odbywa się na blacie kuchennym, po całkowitym ostudzeniu przechowujemy je w lodówce. Złote kropelki rosy pojawiają się po około godzinie od wyjęcia z piekarnika.