ßßß Cookit - przepis na Mazurek z Kajmakiem i Bakaliami

Mazurek z Kajmakiem i Bakaliami

nazwa

Wykonanie

Klasyczny, prosty, tradycyjny mazurek kajmakowy z bakaliami. Dodatek śmietanki do masy kajmakowej nadaje mu lekkości i aksamitności, a w połączeniu z kruchym, delikatnym spodem oraz orzechami tworzy świetny, Wielkanocny wypiek będący ozdobą niejednego świątecznego stołu.
ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
75 g cukru
2 żółtka
łyżka śmietany (lub więcej)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
odrobina soli
400 g kajmaku
125 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30%
fix do śmietany (opcjonalnie)
ok. 200-300 g dowolnych bakalii (np. orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy ziemne, migdały, rodzynki, suszone morele, śliwki, żurawina)
Z podanych składników zagniatamy ciasto i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i jej środek wykładamy ciastem tworząc kształt jajka (z ciasta możemy uformować brzegi mazurka lub też wokół poukładać kształty wycięte z ciasta - u mnie foremki w kształcie kwiatuszków). Środek nakłuwamy widelcem.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut do zrumienienia.
250 g kajmaku chwilkę miksujemy. Śmietankę ubijamy, a pod koniec, delikatnie mieszając partiami (po jednej łyżce) dodajemy masę kajmakową oraz fix (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać, ponieważ może wytrącić się masło).
Na całkowicie ostudzone ciasto wykładamy krem i dokładnie rozprowadzamy po całej po wierzchni.
Za pomocą pozostałego kajmaku (ok. 150 g - lub mniej) tworzymy dekoracje.
Całość przystrajamy dowolnymi orzechami, np. laskowe, włoskie, ziemne, migdały oraz bakaliami (np. suszone morele, śliwki, rodzynki, żurawina).
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2015/04/mazurek-z-kajmakiem-i-bakaliami.html