Wykonanie



Klasyczny, prosty, tradycyjny mazurek kajmakowy z
bakaliami. Dodatek
śmietanki do masy kajmakowej nadaje mu lekkości i aksamitności, a w połączeniu z kruchym, delikatnym
spodem oraz
orzechami tworzy świetny, Wielkanocny wypiek będący ozdobą niejednego świątecznego stołu.ciasto:200 g
mąki pszennej
100 g zimnego
masła75 g
cukru2
żółtkałyżka
śmietany (lub więcej)pół łyżeczki
proszku do pieczeniacukier waniliowyodrobina
soli400 g kajmaku125 ml mocno schłodzonej
śmietanki kremówki 30%fix do
śmietany (opcjonalnie)

ok. 200-300 g dowolnych
bakalii (np.
orzechy laskowe,
orzechy włoskie,
orzechy ziemne,
migdały,
rodzynki,
suszone morele,
śliwki,
żurawina)Z podanych składników zagniatamy ciasto i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i jej środek wykładamy
ciastem tworząc kształt
jajka (z ciasta możemy uformować brzegi mazurka lub też wokół poukładać kształty wycięte z ciasta - u mnie foremki w kształcie kwiatuszków). Środek nakłuwamy widelcem.Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut do zrumienienia.

250 g kajmaku chwilkę miksujemy.
Śmietankę ubijamy, a pod koniec, delikatnie mieszając partiami (po jednej łyżce) dodajemy masę kajmakową oraz fix (pamiętajmy, że
śmietanki nie należy zbyt długo ubijać, ponieważ może wytrącić się
masło).Na całkowicie ostudzone ciasto wykładamy krem i dokładnie rozprowadzamy po całej po wierzchni.Za pomocą pozostałego kajmaku (ok. 150 g - lub mniej) tworzymy dekoracje.Całość przystrajamy dowolnymi
orzechami, np. laskowe, włoskie, ziemne,
migdały oraz
bakaliami (np.
suszone morele,
śliwki,
rodzynki,
żurawina).














