Wykonanie
Moje ulubione ,,pieguski", bez których nie
mogę dłużej wytrzymać. Tutaj połączenie tego, co uwielbiam, czyli
orzechów laskowych,
żurawiny i
rodzynek.
Potrzebne składniki:1 i 1/3 szklanki
mąki1/5 kostki
masła2
żółtka1/5 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1,5 łyżeczki gęstej
śmietany, ja dałam 30 %szczypta
soli1/3 szklanki tartych
orzechów laskowych ( ja użyłam firmy Back Mit )1/3 szklanki
rodzynek ( ja użyłam firmy Kresto )1/3 szklanki
żurawiny ( ja użyłam firmy Kresto )1 łyżeczka zmielonego
siemienia lnianego ( ja użyłam firmy Kresto )Sposób wykonania:Zagniatamy ciasto z 1 i 1/3 szklanki
mąki, 1/5 kostki
masła. Dodajemy 2
żółtka, 1/5 szklanki
cukru, 1 łyżeczkę
proszku do pieczenia, 1,5 czubatej łyżki gęstej
śmietany oraz szczyptę
soli. Dorzucamy 1/3 szklanki tartych
orzechów laskowych oraz łyżeczkę zmielonego
siemienia lnianego.Dodajemy 1/3 szklanki
rodzynek i 1/3 szklanki
żurawiny. Mieszamy.Układamy na blasze papilotki. Z ciasta formujemy kulki, które delikatnie rozpłaszczamy i wkładamy do papierków.Pieczemy ok. 15 min w 180 st.Smacznego !Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.