Wykonanie
Przepyszne, mocno
czekoladowe babeczki z
kakaowym kremem i przepysznymi aromatycznymi
jagodami oraz
jeżynami.Mało kto jest w stanie się nim oprzeć, a fani
czekolady z pewnością nie przejdą obok nich obojętnie.
Spody babeczek są delikatne w smaku, puszyste, wilgotne, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Masa na bazie kremówki i
serka mascarpone o bardzo kremowej, aksamitnej konsystencji idealnie współgra z ciemnymi
owocami.
ciasto:2 duże
jajka140 g
masła60 g
gorzkiej czekolady1/2 szklanki
kakao3/4 szklanki
mąki1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
śmietany 12 lub 18%
cukier waniliowyszczypta
solikrem:300 ml
śmietanki kremówki 30%200 g
serka mascarpone2 czubate łyżki
kakaook. 4 łyżki
cukru pudruok. 100 g
jeżynok. 100 g
jagód (lub
borówek amerykańskich)
Ciasto:W niewielkim rondelku roztapiamy
masło razem z połamaną
czekoladą (60g). Następnie ściągamy z ognia, dodajemy
kakao i energicznie mieszamy do połączenia składników.Studzimy.
Mąkę przesiewamy wraz z
proszkiem do pieczenia i
sodą - mieszamy.W osobnym naczyniu ucieramy
jajka z
cukrem oraz
cukrem waniliowym i
solą. Następnie dodajemy ostudzone
masło z
czekoladą oraz
kakao i dokładnie mieszamy łyżką do otrzymania gładkiej konsystencji.Do masy dodajemy 1/3 przesianej
mąki - mieszamy. Następnie wlewamy
śmietanę, znów mieszamy i wsypujemy resztę
mąki - krótko mieszamy szpatułką do połączenia składników.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy przygotowanym
ciastem do ok. 2/3 wysokości.Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach (nie dłużej, ponieważ babeczki staną się zbyt "suche").Krem:Kremówkę ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że
śmietanki nie należy zbyt długo ubijać, ponieważ może się wytrącić
masło).
Mascarpone chwilkę miksujemy i stopniowo dodajemy do ubitej
śmietany delikatnie mieszając. Następnie wsypujemy
cukier puder oraz
kakao i również ostrożnie mieszamy do połączenia składników.Krem wykładamy na ostudzone
spody babeczek za pomocą szprycy.