ßßß

Przepyszne, mocno czekoladowe babeczki z kakaowym kremem i przepysznymi aromatycznymi jagodami oraz jeżynami.Mało kto jest w stanie się nim oprzeć, a fani czekolady z pewnością nie przejdą obok nich obojętnie.Spody babeczek są delikatne w smaku, puszyste, wilgotne, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Masa na bazie kremówki i serka mascarpone o bardzo kremowej, aksamitnej konsystencji idealnie współgra z ciemnymi owocami.
ciasto:2 duże jajka140 g masła60 g gorzkiej czekolady1/2 szklanki kakao
3/4 szklanki mąki1/2 łyżeczki sody1/2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru1/2 szklanki śmietany 12 lub 18%cukier waniliowyszczypta solikrem:300 ml śmietanki kremówki 30%200 g serka mascarpone2 czubate łyżki kakaook. 4 łyżki cukru pudruok. 100 g jeżynok. 100 g jagód (lub borówek amerykańskich)
Ciasto:W niewielkim rondelku roztapiamy masło razem z połamaną czekoladą (60g). Następnie ściągamy z ognia, dodajemy kakao i energicznie mieszamy do połączenia składników.Studzimy.Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą - mieszamy.W osobnym naczyniu ucieramy jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym i solą. Następnie dodajemy ostudzone masło z czekoladą oraz kakao i dokładnie mieszamy łyżką do otrzymania gładkiej konsystencji.Do masy dodajemy 1/3 przesianej mąki - mieszamy. Następnie wlewamy śmietanę, znów mieszamy i wsypujemy resztę mąki - krótko mieszamy szpatułką do połączenia składników.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy przygotowanym ciastem do ok. 2/3 wysokości.Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach (nie dłużej, ponieważ babeczki staną się zbyt "suche").Krem:Kremówkę ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać, ponieważ może się wytrącić masło). Mascarpone chwilkę miksujemy i stopniowo dodajemy do ubitej śmietany delikatnie mieszając. Następnie wsypujemy cukier puder oraz kakao i również ostrożnie mieszamy do połączenia składników.Krem wykładamy na ostudzone spody babeczek za pomocą szprycy.






