ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe Babeczki z Jagodami i Jeżynami

Czekoladowe Babeczki z Jagodami i Jeżynami

nazwa

Wykonanie

Przepyszne, mocno czekoladowe babeczki z kakaowym kremem i przepysznymi aromatycznymi jagodami oraz jeżynami.
Mało kto jest w stanie się nim oprzeć, a fani czekolady z pewnością nie przejdą obok nich obojętnie.
Spody babeczek są delikatne w smaku, puszyste, wilgotne, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Masa na bazie kremówki i serka mascarpone o bardzo kremowej, aksamitnej konsystencji idealnie współgra z ciemnymi owocami.
ciasto:
2 duże jajka
140 g masła
60 g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki kakao
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki śmietany 12 lub 18%
cukier waniliowy
szczypta soli
krem:
300 ml śmietanki kremówki 30%
200 g serka mascarpone
2 czubate łyżki kakao
ok. 4 łyżki cukru pudru
ok. 100 g jeżyn
ok. 100 g jagód (lub borówek amerykańskich)
Ciasto:
W niewielkim rondelku roztapiamy masło razem z połamaną czekoladą (60g). Następnie ściągamy z ognia, dodajemy kakao i energicznie mieszamy do połączenia składników.
Studzimy.
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą - mieszamy.
W osobnym naczyniu ucieramy jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym i solą. Następnie dodajemy ostudzone masło z czekoladą oraz kakao i dokładnie mieszamy łyżką do otrzymania gładkiej konsystencji.
Do masy dodajemy 1/3 przesianej mąki - mieszamy. Następnie wlewamy śmietanę, znów mieszamy i wsypujemy resztę mąki - krótko mieszamy szpatułką do połączenia składników.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy przygotowanym ciastem do ok. 2/3 wysokości.
Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach (nie dłużej, ponieważ babeczki staną się zbyt "suche").
Krem:
Kremówkę ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać, ponieważ może się wytrącić masło). Mascarpone chwilkę miksujemy i stopniowo dodajemy do ubitej śmietany delikatnie mieszając. Następnie wsypujemy cukier puder oraz kakao i również ostrożnie mieszamy do połączenia składników.
Krem wykładamy na ostudzone spody babeczek za pomocą szprycy.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/10/czekoladowe-babeczki-z-jagodami-i.html