ßßß
 
            
        
 Zapiekanka z cukinią, pomidorami i kiełbasą - pożywny, smaczny i idealny na letnie dni obiad.Cukinia należy do warzyw lekkostrawnych, o niskiej kaloryczności i dużej zawartości związków odżywczych. Rezygnując z kiełbasy i zmniejszając ilość sera stworzymy pyszne, a zarazem dietetyczne danie.
Zapiekanka z cukinią, pomidorami i kiełbasą - pożywny, smaczny i idealny na letnie dni obiad.Cukinia należy do warzyw lekkostrawnych, o niskiej kaloryczności i dużej zawartości związków odżywczych. Rezygnując z kiełbasy i zmniejszając ilość sera stworzymy pyszne, a zarazem dietetyczne danie. 1,5 cukinii (1 kg po obraniu i wydrążeniu miąższu)700 g pomidorówduża cebula3 duże ząbki czosnkuolejsól, pieprz, bazylia3 jajka150 mozzarelli lub sera żółtego do zapiekania (np. gouda, edamski)
1,5 cukinii (1 kg po obraniu i wydrążeniu miąższu)700 g pomidorówduża cebula3 duże ząbki czosnkuolejsól, pieprz, bazylia3 jajka150 mozzarelli lub sera żółtego do zapiekania (np. gouda, edamski) ok. 400 g kiełbasy
ok. 400 g kiełbasy Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na ok. 2 łyżkach oleju. Następnie dodajemy czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Pomidory kroimy w grubą kostkę (można je przedtem obrać ze skórki) i dodajemy do cebuli. Gotujemy ok. 10-15 minut (jeżeli pomidory są wodniste i sos przez ten czas nie zgęstniał można zagęścić go łyżeczką mąki wymieszanej z ok. 1/3 szklanki wody).Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.Cukinie obieramy, oczyszczamy z miąższu i kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju do lekkiego zmięknięcia. Doprawiamy solą i pieprzem.Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Ok. 1/3 wrzucamy do rozbełtanych jajek i mieszamy. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na ok. 2 łyżkach oleju. Następnie dodajemy czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Pomidory kroimy w grubą kostkę (można je przedtem obrać ze skórki) i dodajemy do cebuli. Gotujemy ok. 10-15 minut (jeżeli pomidory są wodniste i sos przez ten czas nie zgęstniał można zagęścić go łyżeczką mąki wymieszanej z ok. 1/3 szklanki wody).Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.Cukinie obieramy, oczyszczamy z miąższu i kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju do lekkiego zmięknięcia. Doprawiamy solą i pieprzem.Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Ok. 1/3 wrzucamy do rozbełtanych jajek i mieszamy. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Formę do zapiekania (ok. 20x30cm) smarujemy tłuszczem, wykładamy połowę sosu pomidorowego, pokrywamy 1/2 podsmażonej cukinii. Polewamy częścią (1/2) masy jajecznej. Powtarzamy czynności do wyczerpania składników. Na wierzch wykładamy pokrojoną w kostkę kiełbasę.Górę zapiekanki posypujemy pozostałym startym serem.Zapiekamy ok. 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.
Formę do zapiekania (ok. 20x30cm) smarujemy tłuszczem, wykładamy połowę sosu pomidorowego, pokrywamy 1/2 podsmażonej cukinii. Polewamy częścią (1/2) masy jajecznej. Powtarzamy czynności do wyczerpania składników. Na wierzch wykładamy pokrojoną w kostkę kiełbasę.Górę zapiekanki posypujemy pozostałym startym serem.Zapiekamy ok. 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.





