ßßß

Delikatna, elegancka, efektowna i niezwykła w smaku czekoladowa tarta z orzeźwiającymi owocami malin. Czekolada i maliny to niemal połączenie idealne, a śmietanowa masa nadaje całości finezji i lekkości.
ciasto:120 g mąki tortowej125 g masła (zimnego)30 g kakao1/3 szklanki cukrużółtko1-2 łyżki śmietanyszczypta solikrem:400 g śmietany kremówki 30%fix do ubijania śmietany3 łyżki cukru pudru150 g malinpolewa:100 ml śmietany kremówki100 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z czekoladą mleczną)łyżeczka wódki, rumu lub innego alkoholu (opcjonalnie)ok. 150 g malin
Masło kroimy na małe kawałki, dodajemy do reszty składników na ciasto i zagniatamy (możemy do tego celu użyć food procesor'a). Jeżeli ciasto okazałoby się za "suche" dodajemy więcej śmietany.Umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut.
Krem z malinami wykładamy na ostudzoną tartę, a na nią śmietanę.Brzegi ciasta dekorujemy malinami.Polewa:Kremówkę z dodatkiem alkoholu podgrzewamy (nie wolno doprowadzić do wrzenia). Wrzucamy połamaną czekoladę i gdy tylko zacznie się topić ściągamy z ognia i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Studzimy do momentu gdy czekolada przestanie być ciepła, jednak nadal pozostanie płynna.Wylewamy na środek tarty i za pomocą szpatułki rozprowadzamy po powierzchni ciasta.Tartę należy kroić bardzo ostrym nożem zanurzonym w ciepłej wodzie.








