ßßß Cookit - przepis na Czekoladowa tarta

Czekoladowa tarta

nazwa

Wykonanie

To jedna z lepszych tart jakie jadłam - mocno czekoladowa, z każdym upływającym dniem pyszniejsza. W przepisie zmniejszyłam ilość cukru, maliny zastąpiłam mieszanką keksową oraz migdałami, dodałam również 2 kieliszki wódki. Nadzienia wyszło mi tak dużo, że wystarczyło na babeczki:) Przepis znalazłam na blogu Słodkie rozmyślania . Zachęcam Was gorąco do spróbowania:)
Składniki :
Spód:
113 g masła w temp. pokojowej
1/2 szklanki cukru pudru (dałam 1/4)
3 żółtka
Szczypta soli
1 1/4 szkl. mąki
1/4 szkl. kakao
Nadzienie :
225 g gorzkiej czekolady (u mnie 160g)
170 g masła w temp. pokojowej (dałam mniej)
1/4 szkl. cukru (dałam 1/6 - cukier puder)
1/4 szkl. kawy dobrej jakości
4 jajka
Polewa :
113 g mlecznej czekolady (u mnie tabliczka)
1/3 szkl. śmietanki 36%
30 g masła (zrezygnowałam)
1/4 szkl. cukru (zrezygnowałam)
Dodałam 2 kieliszki wódki
Do ozdobienia:
Maliny (u mnie mieszanka keksowa i migdały)
Spód - ucieramy masło z cukrem. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku.
Dodajemy mąkę i kakao. Zagniatamy ciasto w kulę, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
Ciastem wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy i pieczemy 15 min. w 180 st.C. Odstawiamy.
Rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i kawę. Mieszamy.
Czekoladę gorzką zalewamy gorącym naparem. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy na 3 minuty.
Dodajemy do czekolady po jednym jajku i energicznie mieszamy.
Nadzienie wylewamy na spód i pieczemy 12 minut.
Ciasto studzimy. To dobry moment, aby wyjąć je z formy, bo potem może być trudniej.
Śmietankę z cukrem podgrzewamy, zalewamy czekoladę mleczną i energicznie mieszamy. Lekko studzimy. Możemy dodać wódkę.
Na zimnym cieście rozlewamy polewę, układamy maliny/migdały/mieszankę keksową. Odstawiamy do wystygnięcia.
Smacznego!
Źródło:http://nemi-habibi.blogspot.com/2012/01/czekoladowa-tarta.html