ßßß
Składniki :Spód:113 g masła w temp. pokojowej1/2 szklanki cukru pudru (dałam 1/4)3 żółtkaSzczypta soli1 1/4 szkl. mąki1/4 szkl. kakaoNadzienie :225 g gorzkiej czekolady (u mnie 160g)170 g masła w temp. pokojowej (dałam mniej)1/4 szkl. cukru (dałam 1/6 - cukier puder)1/4 szkl. kawy dobrej jakości4 jajkaPolewa :113 g mlecznej czekolady (u mnie tabliczka)1/3 szkl. śmietanki 36%30 g masła (zrezygnowałam)1/4 szkl. cukru (zrezygnowałam)Dodałam 2 kieliszki wódkiDo ozdobienia:Maliny (u mnie mieszanka keksowa i migdały)
Spód - ucieramy masło z cukrem. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku.Dodajemy mąkę i kakao. Zagniatamy ciasto w kulę, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.Ciastem wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy i pieczemy 15 min. w 180 st.C. Odstawiamy.Rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i kawę. Mieszamy.Czekoladę gorzką zalewamy gorącym naparem. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy na 3 minuty.Dodajemy do czekolady po jednym jajku i energicznie mieszamy.Nadzienie wylewamy na spód i pieczemy 12 minut.Ciasto studzimy. To dobry moment, aby wyjąć je z formy, bo potem może być trudniej.Śmietankę z cukrem podgrzewamy, zalewamy czekoladę mleczną i energicznie mieszamy. Lekko studzimy. Możemy dodać wódkę.Na zimnym cieście rozlewamy polewę, układamy maliny/migdały/mieszankę keksową. Odstawiamy do wystygnięcia.
Smacznego!