Wykonanie


Tortilla w wersji meksykańskiej charakteryzuje się pikantnością oraz dodatkami charakterystycznymi dla kuchni Meksyku do których należą głównie
papryka słodka,
papryka chili,
czerwona fasola,
kukurydza itd. Dodatek smażonego
kurczaka idealnie komponuje się z całością tworząc smakowite danie.

Tortilla Meksykańska - Składniki: (ok. 6 tortilli)6 placków tortilli (gotowych lub z tego przepisu)2
piersi z kurczakaprzyprawy:
przyprawa do kurczaka,
czosnek w proszku,
papryka słodka,
chili,
pieprz2
cebule4 ząbki
czosnku
ok. 120 g
kukurydzy z puszkiok. 120 g
fasoli czerwonej z puszkiok. 300 g
papryki czerwonej (lub mix
papryk: zielona, żółta, zielona)
olejsałata (opcjonalnie)
sos meksykański (przepis) lub
chiliKurczaka kroimy w pasy, dodajemy ok 2 łyżki
oleju, łyżkę
przyprawy do kurczaka, odrobinę
chili i po szczypcie reszty przypraw.
Mięso smażymy na rozgrzanym
oleju z obu stron.W tym samym czasie kroimy
cebulę i
czosnek w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości
oleju. Następnie dodajemy drobno pokrojoną
paprykę, a gdy lekko zmięknie wrzucamy
kukurydzę oraz
czerwoną fasolę. Chwilę podgrzewamy.Każdą tortillę smarujemy
sosem meksykańskim lub
chili, wykładamy warzywa, kawałki
kurczaka i zwijamy w rożek (można spiąć wykałaczkami).







