Wykonanie


Tort stworzony dla miłośników
białej czekolady i fanów ciast z
makiem. Wypiek należy do słodkich ciast, dlatego ważne aby do jego stworzenia wybrać dobrej jakości, nie przesłodzoną
czekoladę. Prócz
słodyczy (którą ja osobiście uwielbiam) tort jest przepyszny. Słodkość przełamuje orzeźwiająca
konfitura z
czarnej porzeczki.
Sercem ciasta jest
makowo-kokosowa warstwa, która nadaje charakteru tortowi. Połączenie wszystkich wspomnianych smaków składa się na przepyszny tort, którego warto przygotować w domu.Dla osób, które jednak za
białą czekoladą nie przepadają i chciałyby zrobić mniej słodki tort polecam zamiast masy czekoladowej przygotować np. budyniową, podobnie jak w tym przepisie .

Warstwa z
Białej Czekolady:250 g
białej czekolady330 ml
śmietanki 30 %
Biszkopt:4
jajka7 łyżek
cukru3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia
cukier waniliowyok. 1/5 szklanki
makuWarstwa
Makowo-Kokosowa:5
białek1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki suchego
maku1/2 szklanki
wiórków kokosowych1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniakonfitura z
czarnej porzeczki
Śmietankę podgrzewamy (nie gotujemy). Gdy
śmietanka lekko zgęstnieje zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną
białą czekoladę i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc.
Biszkopt:Tortownice wyłożyć pergaminem (średnica 23 cm).
Mąki przesiać. Oddzielić
białka od
żółtek.

Na wysokich obrotach miksera ubić
białka na sztywną pianę. Następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypywać
cukier wraz z
cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym
żółtku, po czym małymi partiami wsypywać
mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z
proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodać
mak i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki.

Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Po wystudzeniu przekrawamy na 2 równe krążki.Warstwa
makowo-kokosowa:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli dodajemy
cukier, a następnie wsypujemy
mak oraz
wiórki kokosowe - delikatnie mieszamy łyżką - pieczemy ok. 20 minut w temp. 170°C.Każdy
biszkopt od wewnątrz smarujemy dość cienką warstwą
konfitury.Schłodzoną
śmietankę z
białą czekoladą ubijamy.Masę
czekoladową dzielimy na 3 części Jedną z nich smarujemy dolny
biszkopt, przykrywamy warstwą
kokosowo-
makową, następnie wykładamy kolejną część kremu z
białej czekolady, a na to kładziemy górny
biszkopt. Całość pokrywamy pozostałą częścią masy.Brzegi
tortu możemy przyozdobić wiórkami kokosowymi.












