Wykonanie

Tort przygotowany na piąte urodziny mojej córeczki. Wspaniała kompozycja smaków zachwyciła wszystkich gości i tych małych i tych dużych. A ja jako mama i organizatorka przyjęcia, z uśmiechem na ustach obserwowałam pałaszujaca ze smakiem moja pociechę. Widok szczęśliwej buzi córeczki- bezcenny. Tort wystarcza na duże rodzinne spotkanie. Tort pracochłonny, więc rozłożyłam pracę nad nim na 3 dni. Ostatniego dnia wykonałam dekorację.Na tort składały się warstwy:-
biszkopt makowy-
konfitura z
czarnej porzeczki- krem z
białej czekolady-
biszkopt pomarańczowy- masa pomarańczowa-
biszkopt makowy- krem z
śmietankowyCałość dopełniały
wiórki kokosowe i srebne kuleczki
cukrowe.Przepis na
biszkopt makowy i krem z
białej czekolady zapożyczyłam z tej strony ( przepis został przeze mnie lekko zmodyfikowany)
Biszkopt makowy:- 5
jajek- 3/4 szklanki
cukru- 1 szklanka + 1 łyżka
mąki tortowej- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 180 g
maku suchegoKrem z
białej czekolady:- 3 tabliczki
białej czekolady (po 100 g każda)- 400 ml
śmietany kremówki 36%- 1 śmietanfixKrem przygotować jak w oryginalnym przepisie . Pod koniec ubijania kremu dodać śmietanfiks.Poncz do
biszkoptu makowego:- 3/4 szklanki słabej
herbaty z
cukremBiszkopt pomarańczowy:- 3
jajka- 1 szklanka
cukru- 1 szklanka
mąki pszennej- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej- 1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia-
aromat pomarańczowy- skórka starta z jednej
pomarańczyPoncz do
biszkoptu pomarańczowego:- 5 łyżek
soku pomarańczowego 100%Masa pomarańczowa:- 1 szklanka
soku pomarańczowego- 1
galaretka pomarańczowa- 250 ml
śmietany kremówkiKrem śmietankowy:- 150 ml
śmietany kremówki- 1 smietanfiks- 1 płaska łyżka
cukru pudruDodatkowo:- 1/2 słoiczka
konfitury z
czarnej porzeczki-
wiórki kokosowe- kuleczki
cukrowe srebrnePrzygotowanie:Krem przygotować jak w oryginalnym przepisie, dzień wcześniej.Również dzień wcześniej upiec
biszkopty.Makowy :
białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę pod koniec powoli wsypując
cukier. Następnie jedno po drugim dodać
żółtka.
Mąki i
proszek do pieczenia przesiać i wymieszać z suchym
makiem. Połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy wysmarować
masłem i wysypać
bułką tartą. Wlać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Biszkopt piec około 40-45 minut. Ostudzony przekroić na dwa krążki i nasączyć ponczem.
Pomarańczowy :
jajka utrzeć z
cukrem na puch.
Mąki i
proszek do pieczenia przesiać i dodać do masy jajecznej. Na koniec dodać aromat i
skórke pomarańczową. Dno tortownicy wysmarować
masłem i wysypać
bułką tartą, wlać ciasto i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika.
Biszkopt piec przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia, nasączyć ponczem.Drugiego dniaNa nasączonym makowym krążku rozsmarować
konfiturę, na niej umieścić krem z
białej czekolady, wyrównać powierzchnię. Przykryć
biszkoptem pomarańczowym, nasączyć go. Przygotować masę
pomarańczową: sok zagotować i zestawić z ognia. W gorącym soku rozpuścić
galaretkę i odstawić do ostygnięcia. Kremówkę ubić i dodawać po łyżce mocno tężejącej
galaretki. Masę rozsmarować na
pomarańczowym krążku, przykryć krążkiem makowym.Kremówke ubić, pod koniec dodać
cukier i śmietanfiks. Kremem posmarować wierzch i boki
tortu, obficie posypać całość wiórkami kokosowymi, udekorować srebrnymi kuleczkami.Najlepiej będzie, jak tort poleży sobie przez noc w lodówce.Oto jak prezentował się na przyjęciu:
