ßßß
Tort przygotowany na piąte urodziny mojej córeczki. Wspaniała kompozycja smaków zachwyciła wszystkich gości i tych małych i tych dużych. A ja jako mama i organizatorka przyjęcia, z uśmiechem na ustach obserwowałam pałaszujaca ze smakiem moja pociechę. Widok szczęśliwej buzi córeczki- bezcenny. Tort wystarcza na duże rodzinne spotkanie. Tort pracochłonny, więc rozłożyłam pracę nad nim na 3 dni. Ostatniego dnia wykonałam dekorację.Na tort składały się warstwy:- biszkopt makowy- konfitura z czarnej porzeczki- krem z białej czekolady- biszkopt pomarańczowy- masa pomarańczowa- biszkopt makowy- krem z śmietankowyCałość dopełniały wiórki kokosowe i srebne kuleczki cukrowe.Przepis na biszkopt makowy i krem z białej czekolady zapożyczyłam z tej strony ( przepis został przeze mnie lekko zmodyfikowany)Biszkopt makowy:- 5 jajek- 3/4 szklanki cukru- 1 szklanka + 1 łyżka mąki tortowej- 2 łyżki mąki ziemniaczanej- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 180 g maku suchegoKrem z białej czekolady:- 3 tabliczki białej czekolady (po 100 g każda)- 400 ml śmietany kremówki 36%- 1 śmietanfixKrem przygotować jak w oryginalnym przepisie . Pod koniec ubijania kremu dodać śmietanfiks.Poncz do biszkoptu makowego:- 3/4 szklanki słabej herbaty z cukremBiszkopt pomarańczowy:- 3 jajka- 1 szklanka cukru- 1 szklanka mąki pszennej- 2 łyżki mąki ziemniaczanej- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- aromat pomarańczowy- skórka starta z jednej pomarańczyPoncz do biszkoptu pomarańczowego:- 5 łyżek soku pomarańczowego 100%Masa pomarańczowa:- 1 szklanka soku pomarańczowego- 1 galaretka pomarańczowa- 250 ml śmietany kremówkiKrem śmietankowy:- 150 ml śmietany kremówki- 1 smietanfiks- 1 płaska łyżka cukru pudruDodatkowo:- 1/2 słoiczka konfitury z czarnej porzeczki- wiórki kokosowe- kuleczki cukrowe srebrnePrzygotowanie:Krem przygotować jak w oryginalnym przepisie, dzień wcześniej.Również dzień wcześniej upiec biszkopty.Makowy :białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec powoli wsypując cukier. Następnie jedno po drugim dodać żółtka. Mąki i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać z suchym makiem. Połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Biszkopt piec około 40-45 minut. Ostudzony przekroić na dwa krążki i nasączyć ponczem.Pomarańczowy : jajka utrzeć z cukrem na puch. Mąki i proszek do pieczenia przesiać i dodać do masy jajecznej. Na koniec dodać aromat i skórke pomarańczową. Dno tortownicy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika. Biszkopt piec przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia, nasączyć ponczem.Drugiego dniaNa nasączonym makowym krążku rozsmarować konfiturę, na niej umieścić krem z białej czekolady, wyrównać powierzchnię. Przykryć biszkoptem pomarańczowym, nasączyć go. Przygotować masę pomarańczową: sok zagotować i zestawić z ognia. W gorącym soku rozpuścić galaretkę i odstawić do ostygnięcia. Kremówkę ubić i dodawać po łyżce mocno tężejącej galaretki. Masę rozsmarować na pomarańczowym krążku, przykryć krążkiem makowym.Kremówke ubić, pod koniec dodać cukier i śmietanfiks. Kremem posmarować wierzch i boki tortu, obficie posypać całość wiórkami kokosowymi, udekorować srebrnymi kuleczkami.Najlepiej będzie, jak tort poleży sobie przez noc w lodówce.Oto jak prezentował się na przyjęciu: