ßßß Cookit - przepis na TORT ZIMOWY

TORT ZIMOWY

nazwa

Wykonanie

Tort przygotowany na piąte urodziny mojej córeczki. Wspaniała kompozycja smaków zachwyciła wszystkich gości i tych małych i tych dużych. A ja jako mama i organizatorka przyjęcia, z uśmiechem na ustach obserwowałam pałaszujaca ze smakiem moja pociechę. Widok szczęśliwej buzi córeczki- bezcenny. Tort wystarcza na duże rodzinne spotkanie. Tort pracochłonny, więc rozłożyłam pracę nad nim na 3 dni. Ostatniego dnia wykonałam dekorację.
Na tort składały się warstwy:
- biszkopt makowy
- konfitura z czarnej porzeczki
- krem z białej czekolady
- biszkopt pomarańczowy
- masa pomarańczowa
- biszkopt makowy
- krem z śmietankowy
Całość dopełniały wiórki kokosowe i srebne kuleczki cukrowe.
Przepis na biszkopt makowy i krem z białej czekolady zapożyczyłam z tej strony ( przepis został przeze mnie lekko zmodyfikowany)
Biszkopt makowy:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka + 1 łyżka mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g maku suchego
Krem z białej czekolady:
- 3 tabliczki białej czekolady (po 100 g każda)
- 400 ml śmietany kremówki 36%
- 1 śmietanfix
Krem przygotować jak w oryginalnym przepisie . Pod koniec ubijania kremu dodać śmietanfiks.
Poncz do biszkoptu makowego:
- 3/4 szklanki słabej herbaty z cukrem
Biszkopt pomarańczowy:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat pomarańczowy
- skórka starta z jednej pomarańczy
Poncz do biszkoptu pomarańczowego:
- 5 łyżek soku pomarańczowego 100%
Masa pomarańczowa:
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 1 galaretka pomarańczowa
- 250 ml śmietany kremówki
Krem śmietankowy:
- 150 ml śmietany kremówki
- 1 smietanfiks
- 1 płaska łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- 1/2 słoiczka konfitury z czarnej porzeczki
- wiórki kokosowe
- kuleczki cukrowe srebrne
Przygotowanie:
Krem przygotować jak w oryginalnym przepisie, dzień wcześniej.
Również dzień wcześniej upiec biszkopty.
Makowy :białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec powoli wsypując cukier. Następnie jedno po drugim dodać żółtka. Mąki i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać z suchym makiem. Połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Biszkopt piec około 40-45 minut. Ostudzony przekroić na dwa krążki i nasączyć ponczem.
Pomarańczowy : jajka utrzeć z cukrem na puch. Mąki i proszek do pieczenia przesiać i dodać do masy jajecznej. Na koniec dodać aromat i skórke pomarańczową. Dno tortownicy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika. Biszkopt piec przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia, nasączyć ponczem.
Drugiego dnia
Na nasączonym makowym krążku rozsmarować konfiturę, na niej umieścić krem z białej czekolady, wyrównać powierzchnię. Przykryć biszkoptem pomarańczowym, nasączyć go. Przygotować masę pomarańczową: sok zagotować i zestawić z ognia. W gorącym soku rozpuścić galaretkę i odstawić do ostygnięcia. Kremówkę ubić i dodawać po łyżce mocno tężejącej galaretki. Masę rozsmarować na pomarańczowym krążku, przykryć krążkiem makowym.
Kremówke ubić, pod koniec dodać cukier i śmietanfiks. Kremem posmarować wierzch i boki tortu, obficie posypać całość wiórkami kokosowymi, udekorować srebrnymi kuleczkami.
Najlepiej będzie, jak tort poleży sobie przez noc w lodówce.
Oto jak prezentował się na przyjęciu:
Źródło:http://pao77.blox.pl/2014/12/TORT-ZIMOWY.html