Wykonanie
Witam . Dzisiaj upieczemy
biszkopt do
tortu śmietankowego.Potrzebne będą: tortownica średnicy 24 cm, papier do pieczenia krążek o wielkości dna tortownicy.
Biszkopt6
jajek1 szklanka
cukru (może być kryształ lub
cukier puder )1 szklanka
mąki (typ 480 )1 łyżeczka
proszku do pieczenia ( nie koniecznie, dobrze ukręcony
biszkopt wyrośnie bez dodatków, polecam dodanie proszku początkującym lub niepewnym efektu).1 łyżka
mąki ziemniaczanej lub budyniu
śmietankowego .(może być bez tych dodatków}
Żółtka oddzielamy od
białek. Do
białek dodajemy szczyptę
soli , ubijamy mikserem(pamiętajmy , że ubijanie
białek zaczynamy od najniższych obrotów miksera,aby wtłoczyć jak najwięcej powietrza a kończymy na najwyższychobrotach miksera.) Można też ubić pianę trzepaczką ręczną piana wtedy jest lepszai
biszkopt też, ale pamiętajcie że jest to o wiele bardziej pracochłonne.Do ubitej piany dodajemy
cukier i dalej ubijamy, dodajemy po dwa lub trzy
żółtkai dalej ubijamy aż masa będzie prawie biała a kryształki
cukru całkowicie sięrozpuszczą. Następnie mieszamy w oddzielnym naczyniu
mąkę,
proszek do pieczenia,
mąkę ziemniaczaną lub
budyń.Wszystkie składniki mieszamy , wysypujemy na sitoi dzieląc na dwa
razy przesiewamy do masy jajecznej .Po przesianiu każdej porcji
mąki mieszamy delikatnie, łyżką drewnianą do połączenia się składników. Otrzymanąmasę wylewamy na przygotowaną wcześniej torownicę. Wstawiamy do piekarnika,pieczemy 30 - 35 minut w 180 stopniach C.Pamiętajcie masę wylewamy na środek tortownicy i ewentualnie wyrównujemywierzch łyżką rozgarniając masę od środka do brzegów tortownicy.Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej na temat pieczenia
biszkoptów zapraszam.Teraz muszę iść gotować obiad ale jeszcze dzisiaj będzie dalsza część przygotowania
tortu, a raczej kremu.Przez ten czas
biszkopt Wam wystygnie i będziecie mogli goprzekroić na trzy blaty.