Wykonanie

Sernik z
białą czekoladą i
migdałami to wytworny deser dla wszystkich fascynatów tego połączenia. Dzięki dodaniu
mascarpone sernik jest delikatny, aksamitny i wyjątkowy w smaku.


500 g
serka mascarpone200 g
białej czekolady150 ml
śmietany kremówki 36%4
jajka
150 g
cukru pudru1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanejcukier waniliowyziarenka z jednej
laski wanilii lub opakowanie
cukru z prawdziwą
waniliąspód:100 g
herbatników maślanych40 g
masła (w temp. pokojowej)30 g zmielonych
migdałówpolewa:100 g
białej czekolady50 g
masłapłatki migdałów na dekoracje
Herbatniki,
masło i mielone
migdały zmiksować w food procesorze. Wyścielić powstałym "
ciastem" dno tortownicy (22 cm) wcześniej wyłożonej pergaminem i podpiec w piekarniku w temp. 170 stopni przez ok. 7 minut.Wyjąć z pieca i przygotować masę sernikową.
Śmietanę kremówkę podgrzać. Jak
zrobi się lekko ciepła wrzucić
czekoladę, a gdy tylko się rozpuści ściągnąć z palnika. Lekko ostudzić.Do naczynia wrzucić
mascarpone,
jajka,
cukier puder, ziarenka
wanilii,
mąkę i wszystko zmiksować. Wlać
czekoladę i dokładnie wszystko wymieszać. Boki tortownicy wysmarować tłuszczem i przelać przygotowaną masę
serową.Piec w temperaturze 150 stopni przez 60 minut, po czym wyłączyć piec i pozostawić sernik na kolejną godzinę.Gdy ciasto wystygnie,
białą czekoladę wraz z
masłem rozpuścić w kąpieli
wodnej. Polać ciasto, a wierzch posypać podprażonymi na suchej patelni
płatkami migdałów.




