Wykonanie

Okres świąt kojarzy nam się z korzennymi
smakami i aromatami. Jednak nie każdy za nimi przepada. Moja koleżanka ma, na przykład, awersję do
cynamonu. Z myślą o takich osobach, nie tylko zresztą, proponuję dziś kruchutkie
waniliowe ciasteczka. Można je przyozdobić zupełnie jak świąteczne pierniczki, lub oblać
czekoladą.Składniki (na około 50-60 sztuk, w zależności od wielkości foremek):-180g schłodzonego
masła-80g
cukru pudru-1 łyżeczka
cukru waniliowego (najlepiej domowego z prawdziwą
wanilią)-ziarenka z dwóch
lasek wanilii-240g
mąki pszennej-40g
mąki ziemniaczanejOpcjonalnie:-80g białej/mlecznej/gorzkiej
czekolady-posypki do dekoracji
Masło siekamy, dodajemy pozostałe składniki i krótko zagniatamy gładkie ciasto (można to zrobić w malakserze). Formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy,lekko podsypując
mąką, na cienki placek (ok. 2-3mm). Foremkami wykrawamy dowolne kształty.
Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez 12-14 minut.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, smarujemy nią gotowe przestudzone
ciasteczka. Dekorujemy według uznania.

Smacznego!