Wykonanie
Sękacz da się zrobić w domu! Nie jest to taki w 100% prawdziwy sękacz jak ten kupowany w
cukierni, ale bardzo podobny i pyszny! Jestem z tego powodu bardzo szczęśliwa, bo lubię sękacze ;)Co więcej - ten sękacz smakował dwóm osobom, które w ogóle nie przepadają za ciastami, więc... taki mały sukces? ;)
Składniki:6 dużych jajkostka
masła150-200 g masy marcepanowej2 łyżeczki
cukru waniliowego1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego100 g
cukru pudru50 g
mąki pszennej50 gram
mąki ziemniaczanejszczypta
soliMasło utrzeć z
cukrem pudrem,
cukrem waniliowym, ekstraktem
waniliowym i masą marcepanową.
Białka pooddzielać od
żółtek i do masy
maślanej dodawać po jednym
żółtku cały czas miksując masę dodając po niej po łyżce
mąki ziemniaczanej i
mąki pszennej.W osobnej misce ubić
białka ze szczyptą
soli i
cukrem na sztywną masę jak do bez. Ubite
białka delikatnie wmieszać do masy
maślanej.Spód tortownicy wyłoży papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć około 4-5 łyżek masy i rozsmarować równomiernie po całej powierzchni. Piec około 4-5 minut w pierkarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni. Ciasto powinno lekko się zarumienić.Wyjąć blachę z piekarnika, nałożyć kolejnych 4-5 łyżek masy i znowu podpiec. Czynność tę powtarzać do całkowitego zużycia ciasta.Ciasto ostudzić. Podawać z masą
czekoladową lub z
miodem.Smacznego :)