Wykonanie


Makaron ze
szpinakiem i
kurczakiem to ciekawie prezentujące się danie chociażby ze względu na swoją barwę.
Szpinak z założenia nie jest moim ulubionym dodatkiem w kuchni, jednak odpowiednio doprawiony, z dodatkiem
serków śmietankowych smakuje genialnie, a w połączeniu z
kurczakiem i
makaronem tworzy smaczną, pożywną potrawę.ok. 400 g
makaronupodwójna
pierś z kurczakaprzyprawy:
słodka papryka,
czosnek w proszku,
pieprz,
przyprawa do kurczakaolejopakowanie
mrożonego szpinaku4 ząbki
czosnku1,5 szklanki
mleka4
serki topione śmietankowe typu
kiri (po 50 g każdy)
przyprawy:
tymianek,
czosnek,
bazylia,
chili,
zioła dalmatyńskie,
pieprz,
sólżółty ser do posypania
Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w ok. 2 łyżkach
oleju z dodatkiem przypraw (po ok. pół łyżeczki). Odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie smażymy kawałki
kurczaka na rozgrzanym
oleju (do momentu zrumienienia). Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.W tym samym czasie
czosnek podsmażamy na
maśle, dodajemy zamrożony
szpinak,
mleko i podgrzewamy do powstania jednolitej konsystencji. Następnie wrzucamy
serki topione, dodajemy po 1/3 łyżeczki przypraw i dusimy ok. 4 minuty.Na ugotowany al dente
makaron wykładamy kawałki
kurczaka, całość polewamy sosem i posypujemy tartym
serem.



