Wykonanie
Podczas wyjazdu w jaskinie kolega przygotował
makaron, który nieszczęśliwie wpadł do dziury i cały wysypał się na jej dnie. Stąd wzięła się nazwa -
makaron jaskiniowy (w rzeczywistości jest to forma naciekowa w postaci drobnych rurek). Ubaw mieliśmy po pachy, na szczęście kolega miał jeszcze jedno opakowanie przygotowanego
makaronu.
Danie bardzo mi smakowało, dlatego poprosiłam kolegę o przepis. Z wielkim
bólem zdradził mi sekret tego pysznego smaku.
Czas przygotowania : 30minSkładniki :- paczka
makaronu np. świderki- ok 300g
piersi z kurczaka- 400g
pieczarek- 1 duża
cebula- 1 duży
serek topiony śmietankowy np. Hochland-
tymianek,
słodka papryka,
sól,
pieprz-
olej do smażenia-
sos beszamelowy1. Ugotuj
makaron.2. Rozgrzej na patelni
olej. Dodaj
sól,
pieprz,
tymianek i
paprykę.3. Dodaj pokrojoną drobno
cebulę i podsmaż.4. Dodaj pokrojone w plasterki
pieczarki. Smaż aż
pieczarki zmniejszą swoją objętość.5. Dodaj pokrojoną w paseczki
pierś z kurczaka.6. Smaż całość, aż
kurczak będzie gotowy.7. Zrób
sos beszamelowy. Do gotowego sosu dodaj
serek topiony. Poczekaj aż się rozpuści.8. Do żaroodpornego półmiska włóż połowę
makaronu, dodaj połowę
kurczaka, polej połową
sosu beszamelowego z
serkiem topionym. Następnie nałóż resztę
makarony,
kurczaka i sosu.9. Piecz w 180oC ok 10 minut.