Wykonanie
Rewelacyjny pomysł na szybkie i pyszne danie.
Makaronu jak zwykle możemy użyc dowolnego, ja wybrałam grube wstążki.Składniki:- 200 g
makaronu- pół paczki (ok. 6 brykietów)
mrożonego szpinaku- 2-3 ząbki
czosnku- 2
pomidory- kulka
mozarelli- 1
pierś z kurczaka-
olej do smażenia-
żółty ser do posypania-
chilli,
słodka papryka,
bazylia,
oregano,
sól,
pieprz, łyżka
oleju (do marynaty)
Pierwszym krokiem będzie zamarynowanie pokrojonego uprzednio w kostkę
mięsa. Najlepiej zrobic to co najmniej dwie godziny przed przyrządzeniem, jednakże krótszy czas nie zaszkodzi :) Podczas gdy
kurczak się marynuje, przygotowujemy inne składniki - trzemy
mozarellę,
pomidora obieramy i kroimy w kostkę, szpinakowi pozwalamy nieco się rozmrozic, gotujemy
makaron, a
czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na niewielkiej ilości
oleju.
Następnie na lekko podsmażony (pilnujcie, by się nie przypalił!)
czosnek wrzucamy
szpinak i czekamy, aż brykiety się rozpadną. Tymczasem na drugiej patelni smażymy naszego
kurczaka.
Gdy
szpinak jest już ładnie podsmażony, dodajemy do niego
pomidory i mieszamy, czekając aż się rozpadną i puszczą sok.
Gdy zaś
kurczak się usmaży, zostawiamy go na chwilę w spokoju :)
Teraz czas na
mozarellę, dodajemy ją do naszej masy
szpinakowo - pomidorowej i mieszamy całośc, aż
ser się rozpuści. Teraz nadeszła też
pora na przyprawienie naszego sosu
solą lub
vegetą i
pieprzem.
Kiedy nasz sos będzie gotowy, wrzucamy do niego
kurczaka i
makaron, mieszamy i gotowe :) Gotową potrawę posypujemy startym
żółtym serem.
Smacznego!