Wykonanie

Jeden z moich pierwszych i ulubionych
tortów.
Mak idealnie pasuje do
ajerkoniaku, a chrupiące
migdały znakomicie współgrają z całością.Osobą chcącym zaoszczędzić trochę czasu przy tworzeniu tego
tortu, proponuję użycie gotowej masy
ajerkoniak-owej w proszku.
Biszkopt:4
jajka8 łyżek
cukru3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczeniacukier waniliowyMasa makowa:3/4 szklanki
maku125 g
margaryny2 małe
jajka
łyżka
mąki ziemniaczanejniepełne pół szklanki
cukru2 krople
aromatu migdałowegoMasa
ajerkoniak-owa:330 ml
śmietany kremówki250 ml
serka mascarponebiała czekolada (100 g )ok. 1/4 szklanki advocatuok. 2 łyżki
cukru pudruponadto:ok. 70 g
płatków migdałowychMasa
ajerkoniak-owa:
Śmietankę podgrzewamy wraz z połamaną
białą czekoladą. Gdy tylko
czekolada roztopi się, ściągamy z palnika, studzimy i wkładamy do lodówki do momentu całkowitego schłodzenia, najlepiej min. 2 h.Po tym czasie ubijamy
śmietankę*, wsypujemy
cukier puder i stopniowo, po jednej łyżce dodajemy
mascarpone, na końcu wlewamy
likier.
Biszkopt:Tortownice wyłożyć pergaminem (średnica 23 cm).
Mąki przesiać. Oddzielić
białka od
żółtek.

Na wysokich obrotach miksera ubić
białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypywać
cukier wraz z
cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym
żółtku, po czym małymi partiami wsypywać
mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z
proszkiem do pieczenia.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Po wystudzeniu przekrawamy na 3 równe krążki.Masa makowa:
Mak zalać wrzącą
wodą. Po 20 minutach zagotować i odstawić do ostygnięcia. Odlać
wodę i dwukrotnie zmielić
mak. Następnie połączyć z rozbełtanymi
jajkami,
mąką oraz aromatem.
Margarynę zagotować z
cukrem i nie zdejmując z ognia powoli dodawać
mak. Gotować do momentu zgęstnienia i nadal gorącą masę od razu przełożyć na dolny
biszkopt.Na
mak kładziemy środkowy
biszkopt, wykładamy 2/3 masy
ajerkoniak-owej przykrywamy kolejnym krążkiem i całość pokrywamy pozostałą częścią masy.
Płatki migdałów podsmażamy przez chwilę na suchej patelni i po ich całkowitym wystudzeniu posypujemy nimi tort.*nie za długo, aby nie wytrąciło się
masło

