ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 500 gramówcukier 300 gramówmargaryna 400 gramówmarcepan 200 gramówolejek migdałowy 10 kroplecukier waniliowy 1 sztukskórka z cytryny - otarta 1 sztukjajka 4 sztukmąka ziemniaczana 75 gramówproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychmorele 1,5 kilogramówpłatki migdałowe 50 gramówWykonanie:Umyte morele naciąć na krzyż, sparzyć we wrzątku i przelać zimną wodą, zdjąć skórkę, przekroić na pół i wyjąć pestki. Wymieszać 250g przesianej mąki i 100g cukru. Stopić 150g margaryny i przestygniętą wlać do mąki, i wyrobić mikserem na kruszonkę. Masę marcepanową zetrzeć na grubej tarce i razem z olejkiem dodać do kruszonki i krótko razem zagnieść. 250g margaryny, 200g cukru, cukier waniliowy i skórkę cytrynową utrzeć na gładką masę. Wbić kolejno jajka na przemian z 50g mąki ziemniaczanej. W misce wymieszać 250g mąki z 25g mąki ziemniaczanej i proszkiem do pieczenia i przesiać do ciasta. Ucierane ciasto wyłożyć na dużą blaszkę, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Obłożyć połówkami moreli, posypać kruszonką i płatkami migdałowymi. Piec w 175 stopniach ok. 45 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia można ciasto przykryć pergaminem, aby zbytnio się nie wysuszyło. Studzić w piekarniku. Zimne posypać cukrem pudrem. Podawać z bitą śmietaną lub z lodami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: