ßßß Cookit - przepis na Ciasto owocowe z kruszonką

Ciasto owocowe z kruszonką

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
cukier 300 gramów
margaryna 400 gramów
marcepan 200 gramów
olejek migdałowy 10 krople
cukier waniliowy 1 sztuk
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
jajka 4 sztuk
mąka ziemniaczana 75 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
morele 1,5 kilogramów
płatki migdałowe 50 gramów
Wykonanie:
Umyte morele naciąć na krzyż, sparzyć we wrzątku i przelać zimną wodą, zdjąć skórkę, przekroić na pół i wyjąć pestki. Wymieszać 250g przesianej mąki i 100g cukru. Stopić 150g margaryny i przestygniętą wlać do mąki, i wyrobić mikserem na kruszonkę. Masę marcepanową zetrzeć na grubej tarce i razem z olejkiem dodać do kruszonki i krótko razem zagnieść. 250g margaryny, 200g cukru, cukier waniliowy i skórkę cytrynową utrzeć na gładką masę. Wbić kolejno jajka na przemian z 50g mąki ziemniaczanej. W misce wymieszać 250g mąki z 25g mąki ziemniaczanej i proszkiem do pieczenia i przesiać do ciasta. Ucierane ciasto wyłożyć na dużą blaszkę, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Obłożyć połówkami moreli, posypać kruszonką i płatkami migdałowymi. Piec w 175 stopniach ok. 45 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia można ciasto przykryć pergaminem, aby zbytnio się nie wysuszyło. Studzić w piekarniku. Zimne posypać cukrem pudrem. Podawać z bitą śmietaną lub z lodami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8970/Ciasto-owocowe-z-kruszonka