Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 500 gramów
cukier 300 gramów
margaryna 400 gramówmarcepan 200 gramów
olejek migdałowy 10 krople
cukier waniliowy 1 sztuk
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
jajka 4 sztuk
mąka ziemniaczana 75 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
morele 1,5 kilogramów
płatki migdałowe 50 gramówWykonanie:Umyte
morele naciąć na krzyż, sparzyć we wrzątku i przelać zimną
wodą, zdjąć skórkę, przekroić na pół i wyjąć pestki. Wymieszać 250g przesianej
mąki i 100g
cukru. Stopić 150g
margaryny i przestygniętą wlać do
mąki, i wyrobić mikserem na kruszonkę. Masę marcepanową zetrzeć na grubej tarce i razem z
olejkiem dodać do kruszonki i krótko razem zagnieść. 250g
margaryny, 200g
cukru,
cukier waniliowy i
skórkę cytrynową utrzeć na gładką masę. Wbić kolejno
jajka na przemian z 50g
mąki ziemniaczanej. W misce wymieszać 250g
mąki z 25g
mąki ziemniaczanej i
proszkiem do pieczenia i przesiać do ciasta. Ucierane ciasto wyłożyć na dużą blaszkę, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Obłożyć połówkami
moreli, posypać kruszonką i
płatkami migdałowymi. Piec w 175 stopniach ok. 45 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia można ciasto przykryć pergaminem, aby zbytnio się nie wysuszyło. Studzić w piekarniku. Zimne posypać
cukrem pudrem. Podawać z
bitą śmietaną lub z
lodami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: